Красен Кралев, Радев, БФС Кралев, заповед, спортни мероприятия, забрана Красен Кралев, спортове, открито, плувни басейни, мерки

Кралев: Намалението на ДДС за спортни услуги е мярка за всички спортуващи българи

Спортният министър Красен Кралев откри ремонтирания физкултурен салон към СУ „Иван Вазов“ в Своге. Съоръжението е ремонтирано с осигурени средства чрез преструктуриране на бюджета на Министерството на образованието и науката.

“Това е първият подобен проект, който се реализира в община Своге и аз се надявам, че ще донесе много радост на децата, които ще го ползват. Ние знаем, че всяко българско дете има равни права за достъп до спорт и правим всичко възможно в цялата страна там, където има нужда спортната инфраструктура в училищата да бъде подновена, а там, където няма да се изгради нова. Тази година правителството отпусна 25 млн. лв. за строеж на нови физкултурни салони за училища, в които няма такива. Още следващата седмица ще обявим и първите обществени поръчки за тази програма. Надявам се, колкото се може повече български деца да имат щастието да спортуват в такива прекрасни зали, като тази в Своге”, заяви Кралев.

При ремонта на физкултурния салон са приложени мерки за енергийна ефективност, подменена е дограмата, положена е спортна подова настилка, която дава възможност да се играят волейбол и баскетбол. Залата е оборудвана със 189 броя седящи места. Извършен е цялостен ремонт и обзавеждане на съблекалните помещения, изградена е модерна отоплителна система, оборудване с необходимите приспособления. Изградено е техническо помещение и коментаторски пункт. Съоръжението ще се използва от 560 възпитаници на училището, както и от детските отбори на Своге по волейбол, баскетбол, спортна гимнастика, таекуондо. На събитието присъстваха още зам.-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов и директорът на СУ “Иван Вазов” Любомир Янакиев, които благодариха на спортния министър за положените усилия от страна на ММС и МОН за реализирането на проекта.

След откриването Кралев коментира решението на парламента за промяна на Закона за ДДС, която засяга и спортните съоръжения. “Спортът беше един от секторите, които пострадаха най-много по време на пандемията. Бяха затворени абсолютно всички спортни мероприятия, което се отрази изключително тежко не само на професионалните спортисти, но и на любителите. Аз смятам, че с мерките, които правителството взе през последните месеци, направихме изключително много да помогнем на спорта да се възстанови и да влезе в нормалния режим. Благодаря на българския парламент, че взе едно важно решение да се намали ДДС върху спортните услуги, което реално ще намали цената на тези услуги и ще успее да възстанови икономическия живот в спортните клубове. Всеки един българин, който спортува, ще може да се възползва от тази икономическа мярка, която смятам, че е изключително важна. Смятам, че народните представители проявиха отговорност и не забравиха спорта. Съобразиха се с нашето желание и с нашите аргументи за това да се подпомогнат спортните организации”, каза той.

- реклама -