Борисов Караниколов Емко

Край на сагата „Емко“! Протестите се отменят – държавата и военният завод се разбраха

Държавата и военният завод „Емко” се разбраха.

Това стана ясно след среща между премиера, икономическия министър Емил Караниколов и представители на оръжейната фирма.

Взе се най-правилното решение за нашата страна като цяло – което означава ние да запазим нашия имидж, на България, на външните пазари, да работим все така успешно, както сме работили досега и този еталон на сътрудничество между държавна и частна фирма да продължи да работи напред”, заяви след преговорите собственикът – Емилиян Гебрев.

Той допълни, че е сигурен, че както досега са работили в сътрудничество, така и занапред това ще продължи.

Може би беше хубаво това, което стана, за да се изчистят някои неясноти и оттук нататък съм убеден, че няма да се случи подобно нещо”, коментира той.

По думите му е много важно, че държавата е застанала зад техния гръб и по този начин те се чувстват много силни на външния пазар.

Гебрев благодари специално на премиера Бойко Борисов за своевременната намеса, каза, че е грешка от тяхна страна, че са се обърнали толкова късно към него, но е хубаво, че са се обърнали.

Планираният за утре протест няма да се състои, заяви Гебрев и допълни, че хората даже са искали да дойдат да играят хора и танци.
Лесно е да стоиш отстрани и да се опитваш да яхаш една или друга вълна. Не бяха далеч годините, когато държавните военни заводи нямаха поръчки. Обикалях и се молех, за да може хората да взимат заплати там“.
Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.
Военната продукция, военните договори и излизането на други пазари изискват голям професионализъм. Седнахме заедно и не само че се намери решение – и за работниците да получат заплати и „Емко“ да има работа, но и държавата ще вземе 6 млн. лв.„, разкри премиерът.

„Трябваха ми два дни, защото когато има „Кинтекс” като държавен посредник и частни военни заводи, винаги могат да се направят много спекулации. Дали работниците са на частна работа, или на държавна, и двете са ни еднакво мили. Разрешил съм на „Кинтекс”, на Министерството на икономиката държавни и частни компании да работят съвместно, за да се справим качествено и в срок. Много хора ще си отдъхнат. Нито е имало рекет, нито натиск”, заяви Борисов.

Възстановяваме договорите на „Емко“ в пълния им размер.

Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

„От днес започва работа за възстановяване със споразумение на договорите на „Емко“ в пълния им размер. Искам да благодаря на ВМЗ, че в момент, в който „Кинтекс“ имаха нужда, те откликнаха. Тяхната продукция, че бъде изкупена от „Кинтекс“ и съответно ще бъде реализирана, тъй като има интерес. Освен това вече има доста интерес и за друг вид боеприпаси. Съвсем скоро ВМЗ ще получат и допълнителни договори. Надявам се и за „Емко“ да е така. Искам да кажа, че освен, че днес спечелиха работниците на „Емко“, всъщност благодарение на Емилиян Гебрев и „Кинтекс“ печели и немалък процент по договора, който си има с „Емко“, коментира Емил Караниколов.

- реклама -