медицински хеликоптери Николова

Край на сагата: България купува 6 медицински хеликоптера

България ще закупи 6 медицински хеликоптера с пряко договаряне с компанията „Леонардо“ (Leonardo S.p.A.), която кандидатства още при първата обществена поръчка. В крайна сметка тя се оказа неуспешна и процедурата беше стартирана отначало, но сега ще има положителна развръзка, става ясно от информация на bTV.

Обявената обществената поръчка пропадна заради предложена от фирмата по-висока от максималната зададена от здравното ведомство стойност.

Прогнозната цена на хеликоптерите ще е над 135 млн. лв., като в нея, освен машините, е включена и апаратура, и обучение. Тази цена е по-висока от първоначално предложената от компанията.

Междувременно по Нова телевизия шефът на Държавния въдухоплавателен оператор Георги Гвоздейков обяви, че процедурата по закупуване на медицински хеликоптер е в ход и ще приключи на 16 януари. По думите му офертата ще бъде отворена ден по-късно.

„Тогава ще имаме яснота дали кандидатите отговарят на изискванията и ако всичко това е спазено и се избере участник можем да кажем, че следващата стъпка е подписване на договор и доставка на хеликоптер“, заяви той.

Няма политическа воля, това е причината толкова години да нямаме медицински хеликоптер, каза още Гвоздейков.

„Държавната администрация има много сериозен проблем, обществото също не е държало сметка за нещата, които се случват“, поясни той и допълни: „Най вероятно някой умишлено саботира този проект да не бъде реализиран за сметка на хората.“

 

- реклама -