надзиратели

Край на протестите на надзирателите, вдигат им заплатите

В изпълнение на поетия ангажимент от министър-председателя Бойко Борисов за отпускането на допълнителни 15 млн. лв. за Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ днес се проведе поредната среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева със синдикалните организации на двете дирекции.

За 88 лева увеличение на основното възнаграждение на младшия изпълнителски състав в ГДИН и ГДО се договориха участниците в 5-часовата среща в Министерството на правосъдието.

На нея присъстваха представители на Синдиката на служителите на затворите в България, Синдикат „Охрана“ и административните ръководства на двете главни дирекции.

Надзирателите в затворите и съдебните охранители спират протестите

Припомняме, че в края на март министър Цачева подписа заповед, с която се изравниха възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР. Заповедта влезе в сила със задна дата – от 1 януари 2018 г. и с нея сумата за специфични условия на труд от 95 лв. стана 190 лв.

Днешното договорено увеличение ще е в сила със задна дата – от месец март 2018 г., и ще обхваща 1149 служители от ГДО и 2884 от ГДИН. Това са служители, които работят по Закона за МВР, но в заплатите им бяха доста по-ниски от тези на колегите им в МВР на аналогични длъжности.

- реклама -