сн. БГНЕС

Край на примирието в Либия: Силите на Хафтар обстрелват Триполи

Най-малко трима цивилни са убити при нападение на либийската столица Триполи, ръководено от силите на генерал Халифа Хафтар, предаде Анадолската агенция.

Амин ал-Хашими, консултант по връзки с обществеността в здравното министерство, заяви, че силите на Хафтар днес са обстреляли Триполи. Той потвърди, че при нападението са убити трима цивилни и има 19 ранени, включително деца.

Ал-Хашими каза също, че бомби са падали по крайбрежния път в района на Таджура, добавяйки, че това е единственият път, свързващ Триполи с околните райони в източната част на страната.

Либия е в дълбока политическа криза и криза на сигурността от 2011 г., след като беше свален от власт и след това убит дългогодишния лидер Муамар Кадафи.

Либийското Правителство на националното споразумение със седалище в Триполи се радва на подкрепата на ООН и международната общност, докато правителството на Хафтар със седалище в Тобрук се ръководи от сили, подкрепяни от Русия, но също така и от Египет и Обединените арабски емирства.

Силите на Хафтар съобщиха в четвъртък, че е постигнато примирие по време на свещения месец Рамазан.

Ахмед ал Мисмари, говорител на Либийската национална армия (ЛНА), заяви, че всички военни операции в Либия са прекратени по време на месеца на Великия пост, но днес се появи новина, че примирието е прекратено.

- реклама -