Край на отстъпката за гориво (вижте откога отпада)

Краят на отстъпката за гориво идва. От първи януари отпадат даваните в момента 25 стотинки за литър гориво за гражданите. Това съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНТ.

Ембаргото на ЕС за внос на руски петрол, което влиза в сила на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери той. Изтъкна също, че България спазва стриктно и санкциите срещу Русия, и дерогацията за вноса на руски петрол.

Относно призивите на ДПС и „Демократична България“ държавата да поеме оперативното ръководство на „Лукойл“ Стоянов коментира, че

не е важно кой управлява рафинерията,

защото проблемите с доставките на суров петрол и износът на преработено гориво са чисто логистични.

„Ние не може да ги изливаме в морето тези вторични продукти,

няма къде да ги складираме, ако не ги изнасяме, рафинерията ще трябва да спре работа и тогава няма да е произвела достатъчно дизел“, изтъкна той.

Правителството вече работи по намирането на решения за готовността на „Лукойл“ да работи с друг вид петрол след 2 години, когато изтича дерогацията.

„Да продължи да работи „Лукойл“ не е проруска, а проевропейска позиция. Правителството намери решение и ние ще отнемаме фактически 43% от печалбата на Лукойл – 10% корпоративен данък и 33% данък „свръхпечалба“. Тъй като рафинерията предишните години не е плащала никакъв данък, сега всяка печалба ще е свръхпечалба. Така че ще намалим в максимална степен позитивния ефект за Русия, в максимална степен, позволена от българските закони“, посочи той.

Източник: 24 часа

- реклама -