Край на гладната стачка на миньорите от мина „Оброчище“ – СНИМКИ

Протестът и гладната стачка на миньорите от мангановата мина в Оброчище приключиха късно снощи

Това стана, след като подписаха споразумение за колективен трудов договор с изпълнителния директор на фирмата-концесионер Дейвид Уелингс. Документът бе собственоръчно написан от омбудсмана Мая Манолова. Тя изигра ключова роля при тежките преговори вчера, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Под номер 1 в договора бе разписан ангажиментът на Уелингс от 1 април да увеличи заплатите на всички 230 служители в рудодобивния комплекс „Евроманган“ ЕАД със 158 лева.

мина Оброчище

Близо четири часа отне на обществения защитник да убеди изпълнителния директор на фирмата, че трябва да парафира споразумението за колективния трудов договор. Освен това Манолова успя да отвоюва ваучери за храна и за дните, в които е положен извънреден труд. Миньорите ще имат право още на медицински прегледи, увеличение от 23 ст. на 30 ст. на час заплащане за нощната смяна, минерална вода и ободряващи напитки за тези от втората смяна. Настояването им за безплатен транспорт до работното място също бе удовлетворено. Страните се споразумяха до възстановяването на редовния транспорт „Евроманган“ ЕАД да изплаща на работещите по 12 лева транспортни разходи на 100 км на автомобил при представяне на съответните документи и след проверка. Дните на протеста – от 9-ти до 23-ти март 2017 г., ще се начисляват като платен отпуск. А тези от миньорите, които нямат право на такъв – като неплатен.

мина Оброчище

Работещите в „Евроманган“ ЕАД започват работа днес

До намесата на омбудсмана се стигна, след като повече от две седмици нито една държавна институция не обърна внимание на протеста на хората. Миналият петък те изпратиха жалба до обществения защитник. Вчера сутринта тя пристигна на място, за да се запознае с проблемите и техните искания. Предната вечер – в сряда, екип от експерти на Министерството на енергетиката (МЕ) слезе в мината. Но констатира, че подземният комплекс е „в добро състояние“. Позицията на енергийното ведомство бе, че няма и нарушения в концесионния договор. Това предизвика мощното недоволство на миньорите и двамата експерти бяха бурно освиркани.

мина Оброчище

След положени сериозни усилия през целия ден от страна на омбудсмана за среща с представител на фирмата в късния следобед тя се осъществи. Това стана със съдействието на МЕ.

Разговорът около масата на преговорите продължи дълго и с напрежение. На няколко пъти диалогът бе на път да прекъсне. Позицията на работодателя изглеждаше категорична, че исканията на миньорите са нереалистични. Към 17.30 часа пристигна и 5-членен екип от инспекцията по труда в Добрич. Той му връчи призовка за представяне на документи. Служителите обясниха, че от години се опитват да стигнат до някого от ръководството на фирмата, но частната охрана не ги допуска. Те благодариха на Мая Манолова, че именно нейното присъствие им е „отворило“ вратата и те отчасти могат да си свършат работата.

мина Оброчище

Към 20.00 часа Дейвид Уелингс прие да подпише споразумението за рамков договор, който омбудсманът изготви собственоръчно и подписа като свидетел.

- реклама -