Край на чакането – МВР праща лична карта и паспорт по пощата

Новоиздадените лични карти и международни паспорти ще може да се изпращат от МВР по пощата до притежателя им, а не хората да се редят на опашки в полицейските управления.

Тази промяна в Закона за българските документи за самоличност предлага екипът на вицепремиера Томислав Дончев.

Те са част от пакета законодателни промени за облекчаване на административното обслужване. Те са публикувани за обществено обсъждане и трябва да се приемат до края на годината. Така новият режим ще може да влезе в сила от следващата година, когато започва голямата подмяна на лични карти.

Само за 2020 г. трябва да бъдат подновени над 1 млн. документа за самоличност.

Над 1,6 млн. лични карти изтичат през 2021 г. и съответно трябва да бъдат сменени. Заради очакваните опашки МВР вече поиска назначаването на допълнителни хора на временен щат, планира се и разкриването на нови гишета.

Облекчението с пращането на документа по пощата обаче ще важи само при подновяване на лична карта, но не и за издаване на първата.

Освен това трябва датата на издаване на новата лична карта да е след тази, на която изтича предишната. Така отпада нуждата старата карта да бъде върната, за да стане невалидна. Остава обаче задължението заявлението за издаване или подновяване на лична карта да се подаде лично в РПУ-то.

При подновяване на международен паспорт също ще може да се иска той да бъде изпратен по пощата. Условията са същите като при личните карти. Възможност за изпращане по пощата е предвидена и за шофьорските книжки, които се подновяват.

Актовете за раждане вече ще се съставят за 3 дни, а не както е досега – за 7.

Това предвижда изменение в Закона за гражданската регистрация. А болниците ще съобщават за ражданията на общината и по електронен път. Освен това актовете за раждане вече ще може да се вземат от болницата, а няма да е нужно разкарване на родителите до общината, за да получат документа.

Освен това заявленията за адресна регистрация вече ще се подават и по електронен път.

При искане за отпускане на социални помощи пък чиновниците вече няма да имат право да изискват документи за доходи, имотно състояние, семейно положение и пр. Те ще си набавят тази информация служебно от държавните регистри.

- реклама -