Край на безсрочните лични карти – отпускат 30 години на всеки над 70

Край на безсрочните лични карти – отпускат 30 години на всеки над 70. Инвалидите няма да носят хартиени документи, за да ползват намалената такса.

Лична карта ще може да се вади в рамките на един работен ден,

но да се получава само на определени места, а навършилите 70 г. българи ще имат възможност за документи със срок 30 г. Това предвиждат промени в постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане. Изменението се налага заради влизането в сила на Закона за електронното управление.

Личните карти, заявени с експресната услуга  ще могат да се получават само на определени места

Това са столичната дирекция на полицията и областните дирекции в страната, както и в централата на “Български документи за самоличност”. Тя все още е на бул. “Мария Луиза” в София, но се очаква скоро да бъде преместена в нова модерна сграда.

Постановлението въвежда и дерогация за безсрочните лични карти, издавани досега на хората над 70-годишна възраст. По тяхно желание ще може да им се издава документ с валидност за 30 г. Това се налага заради регламент на ЕС, който се прилага в държавите членки от 2 август 2021 г. Там

няма възможност за издаване на безсрочни лични карти

Записано е, че в съюза личните карти са с максимален срок на валидност 10 години, но е посочено, че всяка държава може да предвиди и по-дълъг срок.

Сега човек на възраст над 70 г. може да ползва личната си карта например за пътуване в чужбина за срок от 10 години. След това тя не важи.

С 30-годишна лична карта ще имат повече време за пътуване зад граница.

При подаване на заявление за издаване и подмяна на шофьорска книжка самоличност ще се доказва и със старата, предвиждат още промените в постановлението. Този документ освен правоспособност за управление на автомобил доказва и самоличност чрез личните данни, въведени в него.

Сега това става с лична карта, временен документ за самоличност или паспорт. Постановлението ще прави и

по-лесно подаването на документи в някои случаи

Хората няма да имат задължение да носят документ от различни институции, където вече има единен електронен регистър.

Така например при придобиване или губене на българско гражданство да няма заявление с данни, които вече са въведени в Националния автоматизиран информационен център. Те ще се получават служебно от Министерството на правосъдието. Също така информацията за удостоверяване на трайни увреждания ще се получава служебно от Единната информационна система на медицинската експертиза. Хората ще носят документи оттам, ако не е налична, за да ползват намалената такса за издаване на документ за самоличност.

- реклама -