Край на алкохолния туризъм в Барселона-600 евро глоба за пиене на открито

Властите в столицата на Каталуния обявиха забрана на botellón – пиенето на алкохол на открито. Нарушителите са изправени пред глоба до 600 евро.

Досега паричната санкция е от 60 до 100 евро, като при плащане в рамките на 30 дни сумата се намалява със 75%.

Шефът на полицията Guardia Urbana Педро Веласкес каза, че само за седмица – от 2 август до 8 август – 747 души са получили глоби за пиене на улицата в размер до 100 евро. Глоби за по-големи суми ще се издават за предизвикване на безредици или противообществени прояви, чието определяне ще бъде оставено на преценката на отделните служители.

Новите правила предвиждат само 50% намаление на глобата, ако е платена навреме, пише pochivka.blitz.bg.

По време на botellions десетки, стотици и дори хиляди млади хора се събират на площади, паркове или плажове, за да пият цяла нощ. За Барселона подобни „сбирки“ вече се превърнаха в сериозен проблем миналото лято. Младежите се събираха на открито от четвъртък до неделя, тъй като заради коронавирусните ограничения баровете в града работеха само за ограничен период от време или бяха затворени.

Според собствениците на барове и ресторанти новата заповед, която задължава да затварят откритите тераси в най-посещаваните части на града в 23:00 часа, само ще допринесе за появата на нови бунтове.

- реклама -