Мигел Диас-Канел, Кастро, Куба

Край на 60-годишното управление на фамилията Кастро в Куба

Мигел Диас-Канел замени Раул Кастро като лидер на Куба и нейната всемогъща комунистическа партия, слагайки край на шест десетилетия управление на семейство Кастро.

60-годишният Диас-Канел вече е президент на Куба от 2018 г. и сега заема и най-важната позиция, тази на първи секретар на Комунистическата партия на Куба (КПК), тъй като 89-годишният Кастро излиза в пенсия.

Диас-Канел е първият граждански лидер на Куба и първият, който не носи фамилията Кастро, на власт след Раул и неговия брат Фидел, който ръководи страната от 1959 до 2006 г., когато се разболя.

„Мигел Диас-Канел Бермудес беше избран за първи секретар на централния комитет на Комунистическата партия на Куба“, съобщи партията в Туитър, след като на четвъртия и последен ден от партиен конгрес прехвърлянето на властта беше утвърдено.

В последното си обръщение към партията миналия петък Кастро потвърди „готовност за водене на уважителен диалог и изграждане на нов вид отношения със Съединените щати„, които са наложили санкции срещу Куба от 1962 г. досега. Но той подчерта, че страната няма да се откаже от „принципите на революцията и социализма“.

Смяната на ръководството не се очаква да доведе до големи политически промени.

Тя идва, когато Куба се бори с най-тежката си икономическа криза от 30 години, летяща към небето инфлация, неприятен недостиг на храна, дълги опашки за основни нужди и нарастващото недоволство от ограничените свободи.

- реклама -