КНСБ почасовото кредити НСИ бюджет излишък дълг доходи разходи минимална работна заплата

Крачка назад! ГЕРБ се отказа от таван 1000 лева за плащанията в брой

ГЕРБ се отказа от драстичното орязване на плащанията в брой. Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова обясни, че на второ четене партията ще предложи този таван да е 5000 лева.

На първо четене депутатите приеха всяка покупка на 1000 лева да минава по банков път. Редица икономисти, организации и граждани се възпротивиха, като включително и посочи мярката като твърде драстична и заради това и неефективна.

В момента таванът на кешовите разплащания е 10 000 лева.

Предвижда се ограничението да става поетапно. Първият етап – от 1-ви август 2017 г. в магазините ще можем да плащаме в брой не повече от 5000 лева. Според предварителния план тази сума ще се намали на 3000 лева от 1-ви януари 2018 г. Третият етап на забраната – от 1000 лева кеш за закупена стока, се предвижда да влезе в сила на 1-ви януари 2019 г.

Мотивът на вносителите беше, че тази мярка ще бори сивата икономика. Противниците са на мнение, че тя ще ощети гражданите и бизнеса и ще обслужи „банковия картел“.

В крайна сметка, както стана ясно от думите на Менда Стоянова, партията се е отказала от тази мярка в първоначалния й вариант.

Предстои обсъждане и гласуване на второ четене.

- реклама -