Ваня Караганева, ДКК, КПКОНПИ, проверка, корупция

КПКОНПИ дава на прокуратурата уволнената директорка на ДКК Ваня Караганева заради корупция

КПКОНПИ – дирекция „Противодействие на корупцията“, започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева, посочват в съобщение от комисията.

Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица от обхвата на ЗПКОНПИ.

Проверката е във връзка с „публикувано прессъобщение на Съвета на директорите за освобождаване на Ваня Караганева от длъжността „изпълнителен директор“.

Публикуван е и пълният текст на протокола от заседанието на Съвета с мотивите за освобождаването й. Сочат се противозаконни действия, „които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата“, пишат още от КПКОНПИ.

В ново съобщение от КПКОНПИ се казва, че материалите от проверката по отношение на действията на изпълнителния директор на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД са изпратени на Софийска градска прокуратура в рамките на оперативното взаимодействие между двете институции.

Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ е изискала документи от Съвета на директорите на „ДКК“ ЕАД и от Министерството на икономиката.

Снети са обяснения от бившите членове на Съвета на директорите – Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

Материалите са изпратени на прокуратурата с оглед преценка на данни за извършени престъпления.

- реклама -