КПКОНПИ влезе и в община Луковит

КПКОНПИ влезе и в община Луковит. Антикорупционната комисия започна проверка там по постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности. Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общинската администрация.

Обект на проверката са обществени поръчки за ремонт и рехабилитация на пътната мрежа в периода 2020-2021 г. на обща стойност над 9 млн. лв. Разследват се данни за свързаност на фирмите, спечелили обществените поръчки, с лице, заемащо висша длъжност в общината.

Проверява се също строителство и функциониране на къща за гости в с. Дъбен, чието изграждане е финансирано с европейски средства от ДФ „Земеделие“. Проверка е била извършвана в предходни периоди. Понастоящем се изискват документи, по данни за това, че дружества, участвали в изграждането на къщата, са спечелили обществени поръчки с възложител Община Луковит.

Проверява се и санирането на жилищни сгради на територията на града, както и санирането на Спортна зала в гр. Луковит със средства по Националната програма за енергийна ефективност. Според постъпилата информация, изпълнителят на санирането има свързаност с роднини на лице, заемащо висша публична длъжност.

Обект на проверката са и продажби на земеделски земи от общинския поземлен фонд, извършени на занижени цени, а купувачите са свързани с лице, заемащо висша публична длъжност.

Това се случва седмица, след като КПКОНПИ прати на прокуратурата резултатите от проверките в Община Враца и Община Стара Загора. Причината – установено наличие на данни за извършени корупционни престъпления от лица, заемащи висши публични длъжности.

- реклама -