КПКОНПИ, Стойчо Кацаров, министър, проверка, тестове

КПКОНПИ отговори на Кацаров: Не уронваме престижа му, проверката няма нищо общо и с Румен Радев

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) изпрати позиция до медиите след днешното телевизионно участие на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Пред bTV той заяви, че проверката на процедурата за купуване на щадящи тестове за учениците е целяла уронване на престижа му и засягане на назначилия го на поста президент Румен Радев.

Вчера стана ясно, че КПКОНПИ е открила корупционни практики в процедурата, а материалите от проверката са изпратени на прокуратурата.

В позицията на комисията, разпространена до медиите, се отричат твърденията за опити за уронване на престижа както на Стойчо Кацаров, така и на държавния глава. От КПКОНПИ подчертават, че са действали по сигнал, а проверката е проведена според правилата.

Ето какво се казва в позицията на комисията на Сотир Цацаров:

„По повод изявления в сутрешния блок на Би Ти Ви на бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров относно проверката на проведените четири процедури за закупуване на бързи антигенни тестове за ученици и неговите твърдения, че причината за тази проверка е „свързана с няколко големи столични болници и най-вече с детската“, Пресцентърът на КПКОНПИ представя следната позиция:

Проверката на дирекция „Противодействие на корупцията“ е започнала след постъпил сигнал и медийни публикации, който съгласно закона също се приемат за такъв сигнал. На 04.01.2022 г. е публикувано прессъобщение за резултатите от нея и за изпращането на всички материали на прокуратурата. В самото съобщение за медиите никъде не е споменато името на бившия служебен министър и твърдението, че „казусът с тестовете за ученици са удобен повод за уронване на престижа и името му“ е лишено от основание. Без да се оспорва правото на всеки на защита и медийни изявления и без въобще да се повдига въпроса за личния престиж на Стойчо Кацаров, следва да се отбележи, че по този начин и по такава процедура, уредена в закона, Комисията е процедирала по всеки сигнал. Така е процедирано и по проверка, възложена от прокуратурата и започнала по сигнали на самия Стойчо Кацаров, свързани с дейността на министрите Кирил Ананиев и Костадин Ангелов по повод строителството на детска болница. От тях в хода на тази проверка по същия начин са снемани обяснения и всички материали са изправени на възложилия проверката прокурор.

Проверените процедури и установените нарушения нямат нищо общо с президента Румен Радев, който според бившия министър на здравеопазването е „целта на атаката“. Това твърдение на г-н Кацаров е повече от голословно и очевидно цели отклоняване на общественото внимание в посока, която няма нищо общо с резултатите от проверката по реда на ЗПКОНПИ и с личната отговорност на възложителя на доставките на тестове.“

- реклама -