Коя страна се поддава най-много на популизма?

Проучване на британския институт YouGov, проведено в 12 държави от Европейския съюз, показва, че германците са най-устойчиви на идеите на популизма. Това съобщава националният ежедневник Die Welt.

Съгласно резултатите от изследването едва 18 % от гражданите на ФРГ се увличат по идеите на партии като „Алтернатива за Германия“. Във Франция подкрепата за подобни политически структури достига 63 %.

Румъния и Полша се поддават на популизма

Първенци в класацията на податливите на популизма са Румъния и Полша. Там привържениците му са съответно 82 % и 78 %. Франция заема трето място, а Нидерландия – четвърто (55 %).

Анализът на данните позволява да бъде направен извод, че колкото по-възрастни са респондентите, толкова по-склонни са да подкрепят популизма. В общата картина те имат средно образование.

По-голяма податливост на политика, основана на популизма, учените приписват на респондентите, които споделят следните основни вярвания: негативното отношение към ЕС, по принципно предубеждение срещу мигрантите, критика към общата ситуация с правата на човека и предпочитание към външна политика, ориентирана към националните интереси. Критериите са валидни както за десния, така и за левия популизъм.

- реклама -