сн. БГНЕС

Коя страна е шампион в битката с ковид и как за два месеца новите случаи паднаха от 900 на под 30

В пика на третата вълна от ковид в Европа и на фона на не дотам желаните темпове за ваксинация, една страна показа, че може да обърне негативната статистика – за два месеца.

Португалия си спечели голямо уважение, след като с дисциплина и последователност успя да свали седмичната заболеваемост, главно с британския вариант на вируса, от 878 на под 30 нови инфекции на 100 хиляди души. Локдаунът обаче остава до Великден: португалците нямат право да напускат района по местоживеене, освен ако отиват на работа, пазаруват храна или имат нужда от лекар. Полицията контролира строго, включително с хеликоптери, пише „Ди Велт“.

Успоредно с намаляване на броя на новите случаи, намаляла и желанието на населението да спазва правилата. Като например традиционното целуване на кръста по време на предвеликденските процесии. На архиепископ Хорхе Ортига постоянно му се налага да напомня, че и тази година светата традиция остава забранена.

„Всичко, което носи дори и минималната заплаха от зараза, трябва да се отмени“, пише Ортига в писмо до вярващите католици.

Риск от четвърта вълна

„Португалия не е застрахова от четвърта вълна“, предупреждава епидемиологът Мануел Кармо Гомес, цитиран от „Ди Цайт“. – „Ако започнем да разхлабваме мерките, заразите неизбежно ще се увеличат.“

сн. БГНЕС

И генералната директорка на държавното здравеопазване Граса Фрейтас призна, че в следващите месеци Португалия може да преживее още една пандемична вълна. На нея не се очаква да попречи и актуалната ваксинационна кампания. До момента в страната са ваксинирани малко над 5 % от населението.

16 700 са починалите от ковид в Португалия от началото на пандемията.

Затова правителството на министър-председателя-социалист Антониу Коща подхожда много предпазливо към разхлабването на ограниченията. След детските ясли, основните училища, фризьорските салони, книжарниците и библиотеките, от 5 април отново ще тръгнат на училище на смени и децата от пети до девети клас. Освен това могат да отворят музеите и магазините с площ до 200 кв.м., а ресторантите могат да обслужват на открито до четирима души на маса. Ще бъде разрешен отново и спортът на открито за до четирима души.

Две седмици по-късно биха могли, наред с другото, да отворят врати и гимназиите и университетите, както и кината и театрите, а от началото на май вътре в заведенията ще могат да сядат и до шестима души.

- реклама -