Коя е Аманда Горман, младата поетеса от клетвата на Байдън?

Тя стана една от най-обсъжданите млади дами на 20 януари. Аманда Горман бе едно от лицата на церемонията по встъпване в длъжност на американския президент Джо Байдън. Тя е най-младият поет, поканен да рецитира на президентска инаугурация от 1961 г.  откакто традицията съществува до днес.

22-годишното момиче поздрави новия държавен глава Джо Байдън и цялата нация с творбата си „The Hill We Climb” („Хълмът, който изкачваме“), написана в проза, в която призова за „обединение и заедност“.

„Щом денят настъпи, питаме се къде да намерим светлина в нескончаемия мрак“, започна нейната 5-минутно обръщение.

В произведението имаше препратки към насилието в Капитолия по-рано този месец,

„Видяхме сила, която иска да разкъса нашата нация, вместо да я сподели, би унищожила държавата ни, ако това означава препятствие за демокрацията – продължи Горман. – Този опит едва не успя. Но докато демокрацията може временно да бъде възпрепятствана, тя никога не може да бъде победена.

В произведението си Горман описа себе си като „слабо чернокожо момиче, наследница на роби и отгледана от самотна майка, която мечтае да бъде президент, само за да се озове на встъпването в длъжност на друг“.

Традицията да се канят поети на церемонията по встъпване в длъжност на американските президенти е поставена от Робърт Фрост, гост на инаугурацията на Джон Кенеди през 1961 г. след това на събитието е рецитирала още и Мая Анджелоу (през 1993 г. при встъпването в длъжност на Бил Клинтън).

„Наистина исках да използвам думите си, да бъда символ на обединението, сътрудничеството, заедността – каза Горман през церемонията от 20 януари. – Мисля, че моето стихотворение е за нова глава в историята на САЩ, за бъдещето и постигането му през елегантността и красотата на думите.“

„The Hill We Climb” и самата Горман получиха голямо одобрение от фигури от всякакви сфери. Тв водещата и продуцент Опра Уинфри написа в Туитър, че „никога не се е чувствала по-горда за възхода на млада жена“. Мишел Обама, първа дама от 2009 до 2017 г., поздрави младата поетеса за „силните и трогателни думи“.

„Със силните си и трогателни думи Аманда Горман ни припомни силата за поддържане на демокрацията, която всеки от нас притежава – написа съпругата на Барак Обама в Туитър. – Продължавай да блестиш, Аманда! Нямам търпение да видя какво ще постигнеш.“

Хилари Клинтън, бивша първа дама и кандидат за президент от 2016 г. написа в социалната мрежа, че Горман ѝ обещала да се кандидатира за президент през 2036 г.

Но коя всъщност е Горман?

Родена в Лос Анджелис през 1998 г., като дете тя има затруднения с говора – нещо, което я свързва с Джо Байдън.

Това ме направи поетът, който съм днес, и разказвачът на истории, който се стремя да бъда – казва тя в интервю за „Лос Анджелис Таймс“ – Когато трябва сам да се научиш как да изговаряш звуците, когато се притесняваш за произношението, това ти дава яснота за преживяването на публиката в залата.“

Вдъхновява се да стане младежки делегат на ООН през 2013 г., когато гледала речта на пакистанката Малала Юсуфзай, лауреат на Нобеловата награда за мир. Година по-късно, когато е само на 16, Горман става Млад поет на Лос Анджелис. Три години по-късно, докато учи социология в „Харвард“, получава званието Национален млад поет на Америка.

През 2015 г. излиза първата ѝ книга – „Онзи, на когото храната не му стига“. Предстои ѝ издаването на илюстрованата книга „Промяната пее“ (Change Sings), която се очаква да излезе по-късно тази година.

Отгледана е от само от майка си Джоан Уикс, която е учителка. Има сестра близначка, активистка, която се занимава с различни каузи.

Горман е първият млад поет, който открива литературния сезон на Библиотеката на конгреса. Тъкмо там я забелязва Джил Байдън, новата първа дама на Америка, и я кани да напише няколко реда специално за церемонията по встъпване в длъжност на съпруга ѝ.

На церемонията за клетвата на Байдън тя носеше палто и обръч за коса на Прада. Украсата за косата й струвал 255 паунда, пише „Индипендънт“, проследявайки реакциите в Туитър.  Бижутата й били подарък от Опра Уинфри, която традиционно подкрепя млади автори.

 

- реклама -