Мона Лиза

Коя е африканската Мона Лиза?

Картината на нигериеца Бен Енуънуу, изобразяваща Анутуту „Туту“ Адимулу, която е дъщеря на цар Йоруба, е придобила почти митичен статус в родната страна на художника. Последно тя е видяна през 1975 г.

Преди да се появи преди няколко месеца на търг. Изгубеният шедьовър, известен в арт средите като африканската „Мона Лиза“ бе продаден на търг в Лондон за 1 милион и 200 хиляди британски паунда.

„Мисля за нея като за африканската Мона Лиза. Това е легендарна картина, в продължение на 40 години, всеки говореше за Туту, питайки:“ Къде е Туту?“, раказва награденият романист Бен Окри, гледайки отдавна изгубения портрет на нигерийска принцеса.

Картината е открита от Гейлс Пепиат, директор за модерно африканско изкуство в Бонамс, след като семейство от северен Лондон се свързало с него заради изгодни неотдавнашни продажби на художествени произведения от Нигерия.

Бен Енуънуу, който умира през 1994 г., се смята за баща на нигерийския модернизъм. Той прави три картини на Туту. Творбите стават символи на мира след сблъсъка на етническите групи в конфликта между Нигерия и отделилата се Република Биафра от края на 60-те години на миналия век.

Художникът и неговия модел са от различни етнически племена. Енуънуу случайно се запознава най-известната му муза докато обикаля нигерийски села и рисува традиционни типажи и сцени. Той се среща с млада жена, за която не знае нищо, но тя го моли да я нарисува. „Това е връхната точка на кариерата на художника, моделът има статута на принцеса, и на трето място картината е загубена, което създава ужасно много загадки“, разказват още специалистите.

Преоткритата творба е представена за последен път в италианското посолство в Лагос през 1975 г. и е закупена от бащата на семейството от северен Лондон по време на бизнес пътуване.

- реклама -