коронавирус, Италия, КОВИД-19

КОВИД-19 убива повече мъже. Това са хипотезите защо

Всички вече знаем, че КОВИД-19 е вирус с ясна изразена дискриминация. И по възраст, и по хронични заболявания.

Изглежда обаче коронавирусът дискриминира и по пол. Повече мъже са заразени и повече мъже умират от него. Защо обаче е въпрос, на който никой няма точен отговор.

Тенденцията за първи път е засечена в Китай. Там смъртността при мъжете е 2.8%. При жените – 1.7%. После се репликира и в Корея (1.5% срещу 0.8%), Италия (10.3% срещу 6.2%), Иран (5.9% срещу 5.4%),  Франция (3.1% срещу 2%) и Германия (0.31% срещу 0.25%). В Испания мъже са близо 60% от жертвите.

Китайската хипотеза – пушенето

В началото като логична причина се сочеше тютунопушенето. В Китай пушат 50% от мъжете, но само 2% от жените. Тоест има ясна картина на разлика в състоянието на белите дробове. Хипотезата за тютюнопушеното бе подкрепена и от изследване, публикувано миналия месец. В него са изследвани 1099 пациента с потвърдена диагноза за КОВИД-19 от 552 болници в 30 различни района на Китай. Според него 26% от хората, които са били в интензивните отделения, или са починали, са били пушачи. Освен това пушачите много по-лесно се заразяват, защото докосват по-често устните си. Или пък споделят заразени цигари. В Република Корея съотношението е подобно – 50% от мъжете пушат, при само 4% от жените.

Италианската хипотеза

В Италия мъжете също пушат повече – 28 срещу 19% процента за жените. Но разликата не е толкова екстремна, колкото в Китай. Тоест трябва да има и друго обяснение. Тук идват алкохолът и футболът. В световен мащаб мъжете пият 5 пъти повече от жените и то не става въпрос за „по едно малко“. А хроничната употреба отслабва имунна система. Освен това мъжете са преобладаващата група, посещаваща футболни мачове. Счита се, че именно мачът между Аталанта и Валенсия от Шампионската лига е в основата на бума в Бергамо. А освен това футболът като цяло е много сериозен повод за близки контакти и оживени дискусии. И на стадиона, и извън него.

Освен това Италия има второто най-застаряващо население на света след Япония – 22% от хората са над 65 години. Това застаряващо население се среща всяка седмица с младите си роднини, които не знаят, че са носители на вируса.

Испанската хипотеза

„КОВИД-19 засяга някои рискови групи много по-често. Това са хора, страдащи от високо кръвно, дихателни проблеми, диабет. Тези болести засягат много по-често мъжете, отколкото жените. Оттам идва и по-високият процент смъртност“, обяснява Фернандо Симон – едно от най-разпознаваемите лица в Испания от началото на кризата. „Коморбидността (придружаващи заболявания) при възрастните мъже в Испания е много по-често срещана. А пък фаталните случаи са много тясно свързани с възрастта и коморбидността“, казва Херман Песес-Барба, вицепрезидент на Испанското общество на пулмологията и гръдната хирургия.

Поведенческите разлики

Според някои изследователи на поведенчески модели може да има и друга причина. В САЩ мъжете по-рядко мият ръцете си и по-рядко използват сапун. Също така те по-рядко търсят медицинска помощ и по-често пренебрегват здравните съвети. Подобно обобщение генерализира твърде много, но също може да наклони везните.

Други обяснения

Според предишни изследвания мъжете имат по-ниска антивирусна реакция на различни инфекции, включително хепатит C и ХИВ. Изследвания в мишки показват, че същото важи и за коронавируса. Без значение от възрастта, мъжките мишки се разболяват два пъти по-често от САРС и МЕРС в сравнение с женските. Никой обаче още не е тествал с КОВИД-19.

Хормоните също имат роля. Естрогенът увеличава антивирусните отговори на имунните клетки. А и много гени, които регулират имунната система са в X хромозомата (жените имат две, мъжете – една). Тоест възможно е някои гени да са по-активни при жените, отколкото при мъжете.

В основата на материала е статията на Хана Девлин от „Гардиън“. Добавена е допълнителна информация от „Ел Паис“ и „Лос Анджелис Таймс“.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -