Лаура Кьовеши

Кьовеши: Няма да се месим в работата на българската прокуратура, а ще сътрудничим

Моето намерение днес тук е да обясня днес какво представлява европейската прокуратура, а не да коментирам вътрешни въпроси. Така главния прокурор на европейската прокуратура Лаура Кьовеши отговори на част от въпросите на българските медии по време брифинг-обобщение от нейното двудневно посещение у нас.

Тя заяви, че не може да изкаже мнение дали специализираната прокуратура и съд у нас трябва да бъдат закрити какъвто дебат тече през последните месеци. „Няма единно мнение по отношение на специализираните съдилища в ЕС. В някои държави има, а в други не. Това е вътрешно политическо решение как точно да се организира работата на прокуратурата и съдилищата“, заяви Кьовеши.

Тя бе категорична, че ръководената от нея прокуратура на ЕС няма да се меси в работата на българската прокуратура, а ще си сътрудничат.

„Ние имаме задължение да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура. Няма да се месим, а ще сътрудничим в съответствие с законодателството“, обяви обвинител номер едно на Европейския съюз.

„Ще разследваме престъпления, които засягат бюджета на ЕС, измами, трансгранични измами с  ДДС, злоупотреби, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не се докладва достатъчно, толерира се в полза на криминални организации”, уточни още Кьовеши.

Лаура Кьовеши на среща с ВСС и делегираните от България европрокурори

Тя отказа да коментира конкретни данни за разследвания, запитана дали вече се е запознала със сигнали за аферата ДжиПи-гейт и злоупотреби на Иван Гешев с евросредства. По думите й в европейската прокуратура вече са получени над 300 сигнала от националните власти, ОЛАФ и частни страни.

Европейският главен прокурор отказа да коментира и санкциите по закона „Магнитски“. Но обеща, че ако някой се опита да се намеси в работата на делегираните прокурори, тя ще направи това публично достояние.

Кьовеши каза, че следващата седмица ще бъде открита нова процедура за назначаване на европейски делегирани прокурори. „На база на дискусии, които проведохме вчера с главния прокурор и днес с членове на ВСС, следващата седмица ще бъда открита нова процедура. Критериите са същите. Мисля, че постигнахме общо разбирателство по тази тема. Критериите, с които се назначават и определят европейски делегирани прокурори, се надзирават от европейската прокуратура. Тези прокурори несъмнено трябва да са напълно независими и да имат достатъчно прокурорски опит в разследването на финансови престъпления, корупция, пране на пари, финансови измами с ДДС“, обясни тя.

Очаквайте още подробности!

- реклама -