Ковчегът с Джордж Буш-баща отпътува за Вашингтон с президентския самолет – СНИМКИ

Военен почетен караул изпрати ковчега на бившия президент на САЩ Джордж Хърбърт Уокър Буш в последното му пътуване до Вашингтон, предадоха световните агенции.

Оръдейни салюти в Тексаската военновъздушна база на Националната гвардия съпроводиха церемонията, с която обвитият в националното знаме ковчег бе качен на борда на президентския самолет за полета до ВВС базата Андрюс край Вашингтон, наречен „Специална въздушна мисия 41“ в знак на почит към 41-вия президент. Названието „Еър форс едно“ се използва само когато действащият президент е на борда.

Тленните останки на Буш-баща ще бъдат изложени за поклонение на Капитолийския хълм от днес до сряда, а в четвъртък е държавното погребение в Националната катедрала.

Кучето-придружител на бившия американски президент – 2-годишният златист лабрадор Съли, който беше до последно до господаря си, също беше на церемонията по изпращането в Хюстън, Тексас.

Почетен караул ще бди над ковчега малко над 37 часа, ден и нощ. Буш е 12-ият американски президент, който получава тази чест.

 

След траурните служби във Вашингтон ще има нова погребална церемония в Хюстън в четвъртък, а ковчегът ще бъде погребан на територията на президентската библиотека на Буш-старши в Колидж Стейшън, Тексас.

Хюстън почете паметта на Джордж Хърбърт Уокър Буш в кметството на града, а присъстващите бяха помолени да носят чорапи в ярки цветове като признание на едно от любимите модни предпочитания на бившия президент, предаде Асошиейтед прес. Буш често носеше чорапи с пъстри цветове или мотиви на публични събития.

Говорителят на семейство Буш Джим Макграт написа в Туитър, че Буш ще бъде погребан със сиви чорапи като знак на уважение към Въоръжените сили на САЩ. Той добави, че този жест е израз на почит към „продължилата цял живот служба“ на Буш, започнала на 18-годишна възраст като пилот от ВМС през Втората световна война.

- реклама -