димитър ковачевски, Северна Македония, мандат, правителство

Ковачевски се съмнява, че София е готова за решаване на споровете със Скопие

Българското вето върху началото на преговори за членство на Северна Македония в ЕС се очаква да бъде основна тема на днешното посещение на германския канцлер Олаф Шолц у нас.

Той пристига в София от Скопие, където тази сутрин заяви пред премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски позиция, че страната е готова да започне преговори за еврочленство.

От своя страна Ковачевски заяви, че Скопие има желание двустранните спорове бъдат уредени, но изрази съмнение дали София е готова на същото.

„Едно от предварителните условия за успешни преговори е страните, които преговарят да имат доверие на процеса.

Ние сме страната, която иска да бъде постигнато решение. Също така и Република България трябва да бъде подготвена да направи това. Впрочем съществува една голяма разлика между нас и Република България“, каза премиерът на Северна Македония.“

Според Ковачевски темата е станал предмет на вътрешнополитически противопоставяне в България и не могат да бъдат правени прогнози.

В София този следобед германският канцлер Олаф Шолц ще разговаря с премиера Кирил Петков, а след това и с президента Румен Радев.

До момента България официално препотвърждава позицията си, че ветото върху начало на преговори за еврочленство на Северна Македония може да бъде вдигнато, само ако Скопие даде гаранции, че ще изпълнява Договора за добросъседство.

След основните искания е съседната държава да включи и българите като един от държавотворните народи в своята конституция. Тази позиция беше потвърдена преди седмицата и пред гостувалия у нас еврокомисар за разширяването Оливер Вархеи.

- реклама -