Котешките острови на Япония: Защо там домашните любимци са повече от местните жители?

На японския остров Аошима котките надвишават значително броя на хората.  В него живеят 120 котки при 20 жители. Затова островът беше наречен на шега Котешкия остров.

Но Япония всъщност притежава цели 10 котешки острова, пишат електронните издания „Слейт“ и „Куарц„.

Всички тези острови са като магнит за туристите и на всички тях котките са били донесени предимно от рибари, за да изтребват мишките.

Освен Аошима, останалите острови на котките в Япония са Генкаишима, Аиношима, Музуки, Иваишима, Санагишима, Манабешима, Окишима, Еношима и Ташироджима.

До 2005 г., когато е станало силно земетресение, остров Генкаишима е бил известен като японския остров с най-голяма котешка популация.

На остров Ташироджима котките са били внесени в края на периода едо (от средата на XVIII в. до средата на XIX в.). По това време жителите на острова отглеждали копринени буби, използвани в текстилната промишленост. Мишките обаче ги атакували и затова котките били необходими, за да се справят с вредителя. Котките на остров Еношима са известни с манията си да спят колективно на припек.

На остров Окишима, който е насред езерото Бива, с изобилие от котки съжителстват 450 обитатели.

Остров Манабешима освен Котешки остров е и филмова сцена. Там са снимани редица японски филми. Жителите на остров Иваишима пък се прочуха освен с многото котки и с вълната от протести срещу изграждането на два реактора на АЕЦ в района.

Другото име на остров Аиношима е Котешкият рай.

На остров Музуки се отглеждат най-вкусните портокали в цяла Япония.

Сайтът Куарц припомня, че по света има най-малко 83 острова, в които котките са в изобилие. Те са в 15 различни страни.

В САЩ например котешките острови са 18, а в Австралия са преброени 15. В много страни обаче има програми за редуциране или за изтребване на котешките популации.

- реклама -