Котаракът Лари
Котаракът Лари не е типичният ловец на мишки - предпочита да се излежава и да си почива

Котаракът Лари остава на „Даунинг стрийт“ 10

Котаракът Лари остава на „Даунинг стрийт“ 10.

Домашната котка на семейство Камерън няма да напусне емблематичната сграда, заедно със своите стопани, а ще бъде „завещана“ на бъдещия премиер Тереза Мей.

Това съобщава РИА Новости.

Котаракът на Камерън Лари
Котаракът Лари изчаква да бъде пуснат от полицая в премиерската резиденция на „Даунинг стрийт“ 10

Лари ще продължи да изпълнява задълженията си на главен ловец на мишки и след оттеглянето на Дейвид Камерън и съпругата му Саманта.

Котка на държавна служба

„Той е котка, която е на държавна служба, и не принадлежи на семейство Камерън. Остава тук“, заяви правителствен чиновник.

Котаракът Лари се появи на „Даунинг стрийт“ през 2011 г. по времето на т. нар. „миши скандал“. Тогава имаше нашествие на гризачи в резиденцията на премиера.

Лари беше осиновен от приюта за котки и кучета и зачислен в щатния състав на секретариата на британския кабинет на министрите на длъжността „главен ловец на мишки“.

Котаракът Лари
Котаракът Лари се готви да посрещне Тереза Мей

Този пост остана вакантен от 1997 г. след оставката на знаменития котарак Хъмфри (1988-2006), който успя за 8 години да служи при трима премиери – Маргарет Тачър, Джон Мейджър и Тони Блеър.

Ето някои от най-известните котки на „Даунинг стрийт“ 10 през последния един век и стопаните им:

  • 1929 – 1946 – Питър – Стенли Болдуин, Рамзи Макдоналд, Невил Чембърлейн, Уинстън Чърчил, Клемънт Атли
  • 1937 – 1943 – Munich Mouser – Невил Чембърлейн, Уинстън Чърчил
  • 1973 – 1988 – Уайлберфорс – Едуард Хийт, Харолд Уилсън, Джим Калахан, Маргарет Тачър
  • 1989 – 1997 – Хъмфри – Маргарет Тачър, Джон Мейджър, Тони Блеър
  • 2007 – 2009 – Сибил – Гордън Браун
  • 2011 – досега – Лари – Дейвид Камерън

Причината за този пост да бъде избран именно Лари е в неговата личностна характеристика като котка, или по-точно малко котенце, в която надделява силният ловен инстинкт. За съжаление, надеждите да се покаже като неустрашим воин в безпощадната борба с мишките в премиерската резиденция, не се осъществиха напълно. Въпросният ловен инстинкт бе в огромна степен изтласкан на заден план от склонността му да се излежава и да си почива по цял ден.

Поради това функцията на главен борец с гризачите за известно време изпълняваше котката Фрея, която през 2009 г. е доведена при живеещия в съседство – на „Даунинг стрийт“ 11, финансов министър Джордж Осбърн. Фрея обаче често бягала от дома на министъра на финансите и в крайна сметка била блъсната от такси. След това тя е изпратена да се възстановява в родното си графство Кент.

- реклама -