Антоанета Костадинова
Снимка: twitter.com/tokyo2020

Антоанета Костадинова взе първи медал за България

Антоанета Костадинова донесе първи медал за България от олимпийските игри в Токио. Тя спечели сребърното отличие във въздушния пистолет на 10 метра.

Костадинова беше близо и до олимпийската титла, след като дълго време водеше пред Виталина Бацарашкина. Накрая обаче остана с по-малко от точка зад нея – 239.4 срещу 240.3. Постижението  на рускинята е нов олимпийски рекорд. Иначе тя беше втора преди пет години в Рио, сега направи крачка нагоре. Бронзовото отличие взе Дзян Рансин от Китай, която водеше след квалификациите.

Антоанета Костадинова участва за трети път на олимпийски игри. През 2012-а тя беше девета в Лондон, в Рио преди пет години остана осма. 35-годишната българка влезе във финала с шесто място от квалификациите. Другата ни представителка – Мария Гроздева – остана едва 43-а.

Медалът е първи за България в стрелбата от 2004 г. В Атина Гроздева спечели злато на 25 метра малокалибрен пистолет и бронз на 10 метра пневматичен пистолет.

„Не оценявам, че съм загубила златото, а оценявам среброто. Всеки един от нас е дошъл, за да вземе медал. Аз съм доволна, че го направих“, каза Костадинова пред БНТ. „Имам още една дисциплина, не съм приключила“, добави тя. Дисциплината е 25 метра пневматичен пистолет, като квалификациите са в петък.

Грузинката Нина Салуквадзе записа девето участие на олимпийски игри и стана първият атлет в историята с подобно постижение. 52-годишата Салуквадзе обяви след края на състезание, че прекратява кариерата си. Първото ѝ участие е в Сеул през 1988-а за тима на СССР. Тогава тя спечели злато и сребро. През 2016-а тя и синът ѝ Цотне Махавариани станаха първото дуо майка/син, което участва на Олимпиада.

- реклама -