кадър: БТВ

Костадин Паскалев, БСП: Социалното министерство се справя добре с мярката 60/40

„Това, което се случва в държавата ни, са по-скоро някакви пиарски методи, за да се постигат някакви цели. Основната цел, разбира се, е запазване на властта“.

Това мнение изрази в „Тази сутрин“ по БТВ Костадин Паскалев, член на Националния съвет на БСП и бивш регионален министър.

„Това управление, с хаоса, който създава, има единствена цел – изборите да не са през март. Бойко Борисов ще направи всичко възможно те да са през юни“, категоричен е Паскалев.

По думите му единствената мярка, която работи в момента, е тази в подкрепа на микро и малките предприятия.

„Малките и микро фирмите в България са 388 000. 27 000 фирми са кандидатствали за подкрепа – това е около 6%. Около 5% от фирмите са получили подкрепа“, обясни Паскалев.

„Втората мярка е за средните предприятия. По нея са кандидатствали около 1790 фирми. Реално погледнато това е около 30% от всички средни фирми у нас. От 25 август досега Министерството на икономиката не са успели да оценят отговорят ли на изискванията тези фирми, или не“, каза още Костадин Паскалев.

Социалните мерки

„Развързването на ръцете на властта би следвало да има цел. Социалните мерки, които се реализират в държавата ни, имат две цели – да се запази заетостта и доходите на населението и да се запазят икономическите субекти. Реално погледнато към момента социалните мерки до известна степен работят“, на мнение е Паскалев.

„Реално бизнесът участва заедно в държавата, за да подкрепя заетостта, тъй като той плаща на хора, които в момента не полагат труд, който би следвало да бъде възнаграждаван“, допълни той.

Според него Министерството на труда и социалната политика се е справило добре с мярката „60:40“ и в момента заедно с бизнеса подкрепят запазването на заетостта.

Костадин Паскалев се изказа и остро срещу ВМРО, които според него, пречели на Северна Македония да влезе в ЕС. „Един народ в две държави, това е истината. Колко души смятате, че в Благоевград или Петрич, където съм роден, се чувстват македонци? Какви териториални претенции могат да имат? С двата танка, които им ги подарихме?“, коментира темата със Северна Македония и членството й в ЕС, на което България удари вето.

„Председателят не успя да консолидира партията в миналия мандат“, коментира Паскалев разпада в парламентарната група на БСП и напускането на 10 социалисти след преизбирането на Корнелия Нинова на председателския пост.

Източник: БТВ

- реклама -