Костадин Филипов за FN: Македонците се вълнуват повече от сагата „Джокович“ отколкото от решението на България

Радев предпочете резултати, Петков – срокове за приключване на преговорите ни със  Северна Македония

 

Дългогодишният кореспондент на БНТ в Скопие и познавач на процесите Република Северна Македония, журналистът Костадин Филипов коментира пред Flashnews потвърдената позиция на страната ни след КСНС при президента.  Какви са вълненията в съседката ни, чиято по-нататъшна съдба в европейското семейство зависи от българското решение? Изненада ли беше, че политиците излязоха с първото си единно решение изобщо от дълго време? Какви са нюансите след вчерашното единомислие? Отговорите – Flash интервю с Костадин Филипов. 

 

 • Г-н Филипов, кое е най-важното впечатление, което остави Консултативният съвет за национална сигурност за позицията на България спрямо започване на преговори на Република Северна Македония за влизане в ЕС?
 • Най-важното е, че позицията на лидерите на политическите партии и на българските държавни институции е препотвърдена. Тя има за основа рамковата позиция на правителството от 2019 г. и декларацията на Народното събрание. Разбира се, има известни нюанси в позицията, свързани с идеята за създаване на работни групи между двете държави в различните сфери, които да гарантират материалната основа на бъдещите отношения между София и Скопие.

 

 

 • Кой от тези нюанси се откроява най-ясно в позициите на различните партии и лидери?
 • Нюансът е в думите, изречени от президента Радев, че за съгласието ни за старт на преговорния процес с Република Северна Македония за влизане в ЕС не са важни датите и сроковете, а са важни резултатите. Това противоречи на онова изказване на премиера Кирил Петков, че в рамките на 6 месеца трябва да се свърши всичко и въпросът да приключи. В рамките на 6 месеца означава, че това трябва да се случи във френското председателство на ЕС, което приключва на 30 юни т.г.

 

 • Противоречие ли наблюдаваме между премиер и президент в детайлите?
 • Не, но важното е да се разбере, че дори и да има създаване на тези работни групи, за които говореше Кирил Петков, не трябва да се бърза. Самото им създаване да не бъде условие за даване на съгласие за започване на преговори, а да се видят конкретни резултати в различните сфери, които тези работни групи ще обхващат. Това е по-прагматичният подход. Когато става въпрос за преговори със СРМ – да не се поставят срокове, защото те няма да бъдат лесни. Отношенията ни в момента се намират на дъното, а това означава, че има нужда от много работа, за да могат тези отношения да добият едно нормално добросъседско ниво. Всичко зависи от действията на страната-кандидат за членство, защото България вече 15-та година е член на ЕС и няма закъде да бърза.

 

 • Излиза, че сме на начална позиция.
 • Има такова нещо. Едва ли не трябва да рестартираме процеса на укрепване на отношение между двете държави, на развитие на диалога, всичките неща, които в нормален диалог трябва да бъдат налице.

 

 • Възможно ли е това да се случи според Вас?
 • Възможно е, и то въпреки всички песимистични прогнози. Аз съм един от хората, които лично е работил за стопяване на леда между двете държави и за по-голямото опознаване на двата народа. Работейки толкова време в РСМ като кореспондент, имам впечатлението, че ние въпреки, че сме най-близки народи, не се познаваме достатъчно.

 

 • Какво бихме открили, ако се опознаем? Има ли неразбиране за нещата, за които преговаряме в момента сред обикновените хора?
 • Политическият елит – едно на ръка, но обикновените хора в Македония са добронамерено настроени към българите. Аз лично нямам основание след толкова години в Скопие да казвам, че ни мразят – всеки си има някакво вътрешно убеждение. За съжаление, когато политиците направят нещо лошо, тези настроения се засилват. Мисля, че в момента има такава тенденция зад граница, защото България се оказа последното препятствие преди започването на преговори за членство, което не може да бъде преодоляно. Но това се очакваше от политиците им – че може би ще се стигне до ситуацията, в която членството на СРМ в ЕС ще зависи от България.

 

 • Очаквахте ли, че българските политици, които са разединени по всякакви други въпроси, ще излязат с относително единно мнение по въпроса „Македония в ЕС“?
 • Българската държава и българските политици трябва да имат единна позиция по този въпрос и в най-малка степен да го използват във вътрешнополитическите си борби. Нека спорят за всичко друго, да си бият шамари, ако искат. Но когато става дума за отношенията ни със Северна Македония – да са единни, независимо от това дали на някого тази позиция му харесва или не. За съдържанието на тази позиция може да се говори много, има много зависимости. В българското обществено мнение например има и хора, които смятат, че трябва да кажем „Да“ на СРМ, защото сме най-близки народи, защото за това са ни помолили страните от ЕС. Тоест нашето общество не приема единно въпроса, но това също е част от голямата политическа игра за запазване на собственото разбиране на общата ни история.

 

 • Какви са отзивите днес в Северна Македония?
 • Както казва един от известните техни либерали Жарко Траяновски в свой пост във Фейсбук – македонците в момента 10 пъти повече се интересуват от това дали Новак Джокович ще играе на Australia Open, отколкото от това, което президентът Радев е казал снощи. Това не Ви ли говори много? Или достатъчно за интереса им към отношенията с България. Така са устроени, така са възпитавани дълги десетилетия – интересува ги повече какво става на Север, отколкото на Изток.

 

 

- реклама -