Ангелов Ангелов, коронавирус, КПП-та, мерки
сн. БГНЕС

Костадин Ангелов: Въпреки нарастването на случаите, няма голям натиск върху лечебните заведения

„Въпреки нарастването на случаите, няма такъв голям натиск върху лечебните заведения. И в Кюстендил и във Враца колегите се справят. Имат достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме. С анализирането през 14 дни и разхлабването на мерките, така че да не изпуснем ситуацията. Отправното число е 200 на 100 000 души.“ Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг.

40% са заети леглата за неусложнени пациенти, 42% – за интензивни легла.

„Опитваме са да държим пандемията на каишка, като отпускаме мерките на 14 дни. С нисък индекс на строгост ние постигаме значително добри резултати.“, допълни министър Ангелов.

14 области в страната са в червената зона по заболеваемост, отчете доц. Ангел Кунчев.

България се нарежда на 25 място по заболеваемост в Европейския съюз и на 5 място на Балканите. 7,3 на 100 хиляди души население е смъртността, което ни отрежда на 15 място в ЕС.

Разликата в заболеваемостта в страната надминава 18 – 19 пъти между Търговище и Кюстендил.

Процентът на положителните за британския вариант на вируса в Кюстендил е твърде висок. Неговото разпространение няма как да бъде спрян, той ще продължи, заяви още Кунчев.

Държавният здравен инспектор съобщи, че все още нямаме случаи на вариантите на COVID-19 от Южна Африка и Бразилия.

За една седмица увеличението на заболелите е с над 20%, 173 на 100 000 са в момента срещу 139 миналия четвъртък. Смъртността за една седмица е намалял с 9%. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи, съобщи началникът на ВМА ген. Мутафчийски.

 

- реклама -