Костадин Ангелов, наказателни отряди, болници, Казичене

Костадин Ангелов: В три големи болници в София Кацаров прати наказателни отряди с лобистки интерес

Непостроената все още частна болница в Казичене отново стана тема на парламентарния контрол в Народното събрание. При първото си участие в него новият здравен министър Асена Сербезова беше попитана от своя предшественик на поста и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов за разрешителното за строеж на лечебното заведение.

Ангелов беше категоричен, че действията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров по темата са били тежко лобистки. Предизвикали са и изпращането на „наказателни отряди“ в три от големите столични болници.

„В София по здравна карта няма свободни легла и зад решението за създаването на такава частна болница прозират тежки лобистки интереси и защитаването не на медицински интереси, а на търговски нарушения„, каза проф. Ангелов от парламентарната трибуна.

То попита новия министър на какъв етап е административната процедура за разрешаване на нови дейности на нов адрес на лечебното заведение.

В отговор Сербезова подчерта, че е получила становища от Агенция „Медицински надзор“ и НЗОК. И в двете становища се одобрява издаването на разрешение за откриване на медицински дейности, а от Здравната каса дори заявяват, че ще предвидят средства в бюджета си за 2024 г. за тях.

Асена Сербезова

Здравният министър уточни, че ще изиска допълнителна информация от двете институции.

„Буди недоумение как НЗОК ще предвиди средства в бюджета си за 2024 г. при положение че бюджетът й се приема от всички нас в Народното събрание. Тук отново прозират тежки лобистки интереси, които трябва да бъдат разровени. Държа да е ясно какви цели преследваше Министерството на здравеопазването в последните няколко месеца. В София няма свободен капацитет от медицински легла! Бяха изпратени наказателни отряди в три лечебни заведения в София – в „Пирогов“, „Лозенец“ и „Александровска“. На тези лечебни заведения изпълнителните директори имаха за задача да освободят нужния капацитет от болнични легла. Така те бяха свити, бяха освободени профилни специалисти и специалности и така изведнъж се освободи капацитет по здравна карта. Ето това беше целта и тя беше почти постигната“, каза Ангелов в отговор.

Той призова Асена Сербезова да следи за спазването на правилата и законите в здравеопазването:

„Г-жо министър, София няма нужда от нова болница. В страната има места, които имат нужда от нови болници. Аз уважавам инвестиционните намерения на всеки търговец, но нека да бъдат насочени към място, което да реши проблемите, а не към място, където да бъдат източени средства от НЗОК и да бъдат реализирани печалби“, каза още Костадин Ангелов.

Въпрос за сливането на Педиатрията и УМБАЛ „Лозенец“ отправи към Сербезова проф. Асен Балтов от ГЕРБ. Едно от първите действия на новия здравен министър след встъпването й в длъжност беше да спре временно обединяването на лечебните заведения.

А пред депутатите тя обяви, че действия по евентуалното сливане на болница „Лозенец“ със столичната педиатрия ще бъдат публични.

„Уверявам ви, че окончателното решение във връзка със започнатото преобразуване на посочените дружества, което временно е спряно, ще взема след изясняване на всички факти и обстоятелства с оглед на големия обществен интерес по този въпрос и ангажимента на правителството за прозрачност и публичност на извършваните от него действия.

Предприеманите от мен действия във връзка с този казус ще обявявам публично, за да съм сигурен, че ще вземем най-доброто решение за българските деца, за работещите в двете болници и за студентите на Медицински факултет към Софийски университет“, каза министърът пред депутатите.

А проф. Асен Балтов настоя временно спиране на сливането да се превърне в постоянно.

- реклама -