Костадин Ангелов, сигнал, тестове, фирма, конкурс, деца
сн. БГНЕС

Костадин Ангелов: Получих сигнал, че се готви кражба на 13 млн. лева за COVID тестовете за деца

Бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е получил сигнал от гражданин, че се готви кражба на сумата от 13 млн. лева, които ще бъдат отделени за закупуване на COVID тестове тип „близалка“ за децата в училищата. Това съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

По думите му фирмата, която ще спечели конкурса, вече е определена. А същевременно Стойчо Кацаров не спази поредната си заявка, а именно, че въпросният конкурс ще бъде обявен още днес.

Ето какво написа Костадин Ангелов в социалната мрежа:

„ТЕСТОВЕ “БЛИЗАЛКА” ЗА ДЕЦА, 13 МИЛИОНА ЛЕВА И “НАША ФИРМА”?

Преди малко получих много любопитен сигнал (прилагам снимка на писмото).

Той е свързан с обявената по-рано информация, че България ще купи тестове “близалка” за 13 милиона лв., за изследване на деца преди да влязат в класните стаи.

В мейла се твърди, че се подготвя кражба на тези 13 милиона лева. Фирмата, която щяла да спечели поръчката за тестовете със слюнка, тип “близалка”, била вече избрана. Конкурсът щял да бъде нагласен. Споменава се и за комисионни.

Предварително договореният победител била фирма “Лизоформ България”.

Проверка в Търговския регистър показва, че 50% от нея притежава бивш министър на здравеопазването на Северна Македония.

На страницата на МОН има утвърден от просветното министерство списък ( https://www.mon.bg/bg/101043 ) на антигенните тестове със слюнка тип “близалка”. В него е поместен китайският продукт, който фирма Лизоформ България предлага. Любопитното е, че техният тест е за професионална употреба. С други думи – вземането на пробата, нейната обработка и последващото отчитане на резултата трябва да се извърши от медицински специалист.

Кацаров и Денков обявиха, че за тестване на учениците ще разчитат на учителите да взимат проби.

С огромен интерес ще следя дали именно това дружество ще спечели конкурса на МЗ. Все пак имаме 13 милиона причини за това.

П.С.

Служебният министър на здравеопазването Кацаров обеща, че до края на деня ще бъде обявена процедура за купуване на тестове тип “близалка”, за да могат децата да се върнат в клас възможно най-скоро.

Вече минава 18:00 ч. Процедура НЕ е обявена. С други думи- събирането на оферти за тестове “близалка” се отлага за друг ден.“

- реклама -