Ангелов Ангелов, коронавирус, КПП-та, мерки
сн. БГНЕС

Костадин Ангелов: Не знам дали президентът е под карантина, ако е имал контакт – трябва да е

„Продължавам да съм под карантина, както са и всички контактни колеги.“ Това каза здравният министър Костадин Ангелов пред БНТ и призова всеки да прави нещата разумно и с интелект.

Проф. Ангелов заяви, че не знае дали президентът е под карантина.

„Ако президентът през последните десет дни е имал контакт, отговорът ми е да – трябва да е под карантина. Министърът обаче не поставя под карантина, това го правят органите на РЗИ“, заяви министърът пред Нова ТВ.

„С премиера се чуваме по няколко пъти на ден, той е добре“, каза проф. Ангелов, но не уточни с какво се лекува Бойко Борисов.

Той подчерта,че прогнозите за развитието на коронавируса са изключително трудни. „Сега разполагаме с достатъчно легла, въпросът е, че за полевите болници трябва да намерим лекари, сега много от тях са болни. Ние не спираме лечението на българските граждани, няма да има нито един, който да не си получи помощта, ако е спешно, каза той. В момента, в който главният държавен санитарен инспектор предложи мерките, моята заповед беше факт, каза Ангелов. Той не смята, че мерките са забавени и нито един политик не му е повлиял.

Мерките засега са за срок от 2 седмици.
„Следим много показатели, след това може да вземем решения. Много е важно всички български граждани да разберат, че тези мерки не преследват целенасочено лимитиране на свободата, те преследват медицински цели. Целта е да се намали натискът върху здравната система. Няма как да сложим контрольор на всеки български гражданин. Нека всеки да прави нещата разумно и с интелект, за да можем да постигнем резултата, който търсим“, каза Ангелов.

„По-добре подготвени сме. Тази система е подготвена, но няма да издържи на натиска, ако продължава да се увеличава. Нашите сили са лимитирани. За да получи един човек ефективна помощ, то трябва хората да работят спокойно, а не под натиск“, каза той.

- реклама -