ученици, гимназисти, класни стаи, коронавирус,заповед, Вълчев, МОН, втори срок, ученици
сн. БГНЕС

Костадин Ангелов: Най-вероятно учениците ще се редуват през три седмици в училище

„Има няколко възможности за връщането на учениците в училище, една от тях е постепенно връщане в клас. Най-разумната формула е връщането на три класа между 5-12 клас. Вероятно те ще бъдат три седмици на училище, след това за три седмици ще върнат вкъщи.“ Това съобщи здравният министър, след като беше реваксиниран точно преди срещата с министъра на образованието.

На срещата освен връщането на учениците от 4 февруари, ше бъде обсъден и процеса на ваксиниране на учителите.

Тази сутрин пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer. Доставката обаче съдържа наполовина по-малко дози от първоначално обявените. Заради промени в производствения процес България разполага с над 18 000 дози вместо с 35 000. Очаква се да бъдем компенсирани със следващата пратка през февруари или март.

гелов съобщи, че 45 дни преди изборния ден ще представим медицински протокол.

COVID-19 е онова, което ни позволи да си подредим нашите приоритети. Ресторантьорите и хотелиерите със сигурност са много важен бранш, но те не са наш приоритет в момента. Нашите приоритети са здраве, образование и спорт. Никога не сме разделяли държавно от частно, каза още проф. Ангелов и подчерта, че неговата основна и първа задача е здравето на българските граждани.

Той определи като категоричен неверен факт твърдението, че България не е поръчала достатъчно количество ваксини. В нито един момент българската държавата не е вземала политическо решение свързано с броя и доставката на ваксините, заяви проф. Костадин Ангелов.

Спекулациите с COVID-19 са свързани със здравето на всеки един български гражданин и това е опасно. Политиците не носят отговорност какво се случва с интереса на всеки отделен български гражданин и това, че те постоянно критикуват без да дават отговор на въпросите, е много лесно. Тези политически мераклии са социални лешояди, които ловуват на терена на войната, която водят всички български граждани с COVID-19. Това не може да бъде печелившо, заяви проф. Костадин Ангелов.

Броят на ваксините се договаря от ЕК, не от българската държава. Количествата ваксини, които ще дойдат в България, ще бъдат достатъчни за ваксинирането на над 9 милиона граждани. Мисълта ни е насочена към всеки отделен гражданин, категоричен бе Ангелов.

- реклама -