Министър Ангелов: До 21.12 очаквам да приравним антигенните тестове с PCR

Проф. Костадин Ангелов и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в страната.

Надявам се да съм първия, който да се ваксинира с ковид ваксина, заяви Ангелов.

До 21 декември се очаква да приключи обсъждането и антигенните тестове да бъдат приравнени на PCR тестовете. По този начин и те ще започнат да бъдат отчитани в статистиката, каза Ангелов. Той допълни, че все още няма яснота какъв процент от лекарите в страната са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Ангелов ще се запознае по-късно днес с данните. В различните области са много различни и вариращи данните, каза още Ангелов.

„Близо 1 милион и 200 хиляди антигенни теста ще достигнат до всички болници до края на тази седмица“, заяви проф. Ангелов.

Той добави, че комисията работи по процедурата за признаването на този тип тестове. След като тя приключи работа, хората с клинична картина и положителен антигенен тест ще бъдат включвани в статистиката.

По негови думи в много държави този тип тестове не се признават.

„Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете – пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на пациент доказан с коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани. Личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да насочват към извършването им с направленията, които издават към този момент“, обясни той.

Относно предпазните средства той увери, че те ще достигнат до всички РЗИ в страната.

Решението за разхлабване на мерките предстои да бъде обсъдено. В четвъртък и петък ще решим кои мерки да разхлабим, ако изобщо ги разхлабим. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Ще настоявам мерките на останат такива, каквото са в момента, защото всеки един човешки живот е важен, подчерта министърът. Следим заболеваемостта и как стои с европейските държави, разглеждаме смъртността по възрасти. Гледаме процента на използваемост на болничните легла. След това по този процент, който е за заетостта на леглата оценяваме натиска върху здравната система. Хубаво е, че в момента заболеваемостта падна под 600 на 100 000. Това ни дава глътка надежда, уточни Ангелов. Следим и позитивните тестове, броя на излекуваните и тяхната структура. Много са показателите, които следим, каза още министърът.

- реклама -