Проф. Костадин Ангелов: Лекарства за лечение на COVID-19 има, хората не трябва да се презапасяват

Лекарства за лечение на COVID-19 има, проблемът е, че хората се презапасяват. Медикаментите са в складовете, въпрос на време е да стигнат до аптеките. Това зави здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Нова ТВ. В това число е и медикаментът фраксипарин, който е от голямо значение за бременни жени, за да не изгубят бебето си.

Днес ще се вземе решение дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR тестовете.

Така максимален брой хора ще могат да бъдат тествани, заяви здравният министър. Вчера се разбрахме с общопрактикуващите лекари за направеленията, които ще издават за извършването на тестове за коронавирус. Направленията ще се издават по електронен път – направлението стига до всички лаборатории, в които се извършват изследванията, пациентът казва ЕГН-то си и му правят теста. В пунктовете за тестване пред лечебните заведения се тестват само хора със симптоми. Там не трябва да се тестват хора превантивно, уточни министър Ангелов.

875 излекувани имаме днес. За последните седмици хиляди са хората, които са излекувани. Натискът върху здравната система е изключително сериозен. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Вчера е имало над 550 повиквания от спешна помощ в София. Броят на линейките вчера е 40, които са обслужвали адресите и те ще бъдат увеличени. Всеки, който почувства и най-малки симптоми търси помощ и той очаква да бъде закаран до лечебно заведение. Лекарите следват строги алгоритми, обективни медицински факти, за да закарат един пациент до болница, подчерта Ангелов.

200 адреса е имало за COVID-19 вчера, само около 35 души са постъпили в болница, другите са останали вкъщи. 80% от COVID-19 болните остават вкъщи за лечение, останалите имат нужда от болнично лечение, поясни Ангелов.

Достъп до здравна помощ значи да стигнеш навреме до лекар. В България пациентите имат добър достъп до помощ. Проблемът е липсата на лекари и сестри, който проблем не е отсега, отбеляза министърът.

Пациентите, хронично болните, които имат нужда от лечение – техният прием не е спрян, категоричен е Ангелов. Ще защитим интереса на пациентите. Трябва да им осигурим безопасни условия за лечение, подчерта още министърът.

- реклама -