Ангелов Ангелов, коронавирус, КПП-та, мерки
сн. БГНЕС

Костадин Ангелов: Хроничните заболявания на българите са основна причина за висока смъртност от COVID-19

„Причината за високата смъртност от коронавирус у нас са хроничните заболявания на българите и там трябва да се положат усилия“. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред „Дарик“. По думите му нацията ни има лоша здравна характеристика.

„Да, нашата нация има проблеми”, обобщи здравният министър. „Това е коварното на този вирус. Когато този вирус се залепи образно казано за един човек, който има хронично заболяване, то усложнява протичането на хроничното заболяване и води до причината за неблагоприятният изход на това заболяване – заяви проф. Анегелов. – Именно за това аз казах на един от брифингите – ще го повторя и пред вас – Не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави. Именно в тази посока ще положим усилия да предложим този план за здравето на нацията, която да наситим със здравни събития от раждането на човека до неговата смъртта“.

Според него здравеопазването в България не е лошо. „То, сравнено със здравеопазването ЕС, е изключително достъпно и то навременно достъпно“, изтъкна министърът.

За Ангелов думата на 2020 г. е „позитивен” в недобрия смисъл на тази дума. „Лекарите са приблизително 30 хил. души, зъболекарите са около 7500, фармацевтите са също толкова. Професионалистите по здравни грижи са около 45 хил. души. Общопрактикуващите лекари са около 4 500 души. Става въпрос за една многолюдна армия, която когато действа като един ще се справи с това предизвикателство, пред което сме изправени“, каза още проф. Костадин Ангелов.

- реклама -