сн. БГНЕС

Костадин Ангелов гневен на габровци: Концерт по време на пандемия – нямам какво да кажа по този въпрос

„Сигурно ще бъдат наложени санкции на организаторите на големия концерт в Габрово“. Това обяви министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за хода на пандемията. На концерта в центъра на гарада се събраха повече от 4000 души и така Габрово посрещна 2021 година ден преди целия свят.

Част от зрителите на концерта бяха без маски в разрез с противоепидемичните мерки. Общината дори раздаваше лични предпазни средства безвъзмездно.

„Опитите да бъде заобиколена заповедта на министъра на здравеопазването няма да престанат.“, каза още министър Ангелов.

„Ясно е разписано в заповедта България, че не повече от 15 души могат да се събират на семейни тържества. Сега аз наблюдавам каква е тенденцията“, коментира министърът.

„Разбирам желанието на всички да посрещнат новата година, желанието им да се събират. Няма нищо лошо в това. И Коледа и Нова година са празници, които ние съпреживяваме нещо ново, ново начало, което започва както с раждането на Христос, така и със започването на новата година. Едва ли има заповед или забрана, която може да попречи на човек да съпреживее тази радост. Едва ли има заповед или забрана, която да попречи на човек да се напие. Имаше една полемика, свързана с ресторантите в хотелите и едно обвинение, отправено към мен по отношение на това, че трябва да направим нещо повече по отношение на средтвата и изплащането на компенсации.

Искам да ви кажа, че в главата ми думите морал и пари между тях не мога да сложа знак на равенство.

Нямам какво да кажа по този въпрос. Пак повтарям, ние ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това, каквито и сили и средства да са ни необходими, защото жертвите на коронавируса приближават 8 хил. души от началото на епидемията. Ние като лекари, трябва да ви кажа, че в живота на един лекар, в неговата работа и труд, той почти не си спомня хората, на които е помогнал, но цял живот живее с хората, които е загубил. Това са важните неща за нас. Няма да се колебаем изобщо да отстояваме тези лекарски принципи“, допълни още Костадин Ангелов.

 

- реклама -