Костадин Ангелов, евроепйски институции, сертификат, коронавирус, ваксинация
сн. БГНЕС

Костадин Ангелов: България си играе със здравния сертификат – сезираме европейските институции

Сигнал до европейските институции ще изпратят от ГЕРБ заради решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров здравен сертификат да се издава още след първата доза ваксина. Това обяви неговият предшественик Костадин Ангелов по време на пресконференция в централата на партията.

„Ще сезираме европейските институции за това че България си играе с европейския сертификат и поставя под риск живота и здравето на българските граждани“, каза Ангелов.

И предупреди гражданите, че ако са ваксинирани с една доза ваксина, все още са заплашени от коронавируса.

„В характеристиките на одобрените препарати пише, че завършен ваксинационен цикъл се получава след поставена втора доза. Хората, които ще получат сертификат след първа доза са незащитени. Могат да се разболеят и да се стигне до тежки последици за живота и здравето им“, каза проф. Ангелов.

И допълни:

„Това е един отчаян опит да се излъжат хората, че са получили зелен сертификат и могат да се движат свободно. Но това не е амбалажна хартия в селска бакалия. Това е европейски документ“, заяви разпалено Ангелов.

Той също намекна, че здравните експерти у нас са принуждавани под натиск да подписват становища в подкрепа на промяната в мерките.

„Нека видим кои са тези експерти, които са се подписали върху документа, че е безопасно да се издаде Ковид сертификат на хора с незавършен курс на ваксинация. Не допускаме, че хора като доц. Кунчев би се подписал под такъв документ“, каза Ангелов.

Темата с дистанционното образование коментираха и зам.-кметът на София Мирослав Боршош и бившият просветен министър Красимир Вълчев.

150 000 деца бяха изхвърлени от образователната система без никаква причина. Няма никаква причина да се затворят училищата. Едва 4% са карантинираните паралелки от 1 до 4 клас. Процентът на заразените учителите е 1%.

Подхожда се некадърно и непрофесионално. Вместо кризата да се решава, тя поражда нова криза със себе си. Днес родителите не просто не успяха да отидат на работа. А вчера не успяха да вземат учебниците на децата си от класните стаи. А т. 10 от Заповедта трябва да бъде премахната незабавно“, заяви Боршош.

„Децата стават жертва на предизборна кампания! Нямаме моралното право да прехвърляме отговорността върху учениците. Защото има ваксини и трябваше вече да имаме по-голям опит спрямо миналата година. Цяло лято се говореше, че има национален план за действие и няма да се вземат политически решения. Кацаров казваше, че последно ще се затварят училищата? Какво стана сега?“, заявиха още от ГЕРБ.

- реклама -