Костадин Ангелов, Стойчо Кацаров, пандемия, болница, коронавирус
Снимка: бТВ

Костадин Ангелов: Аз не видях управление на КОВИД кризата, имаше тичане след събитията

Според бившия здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов причината за кризата с COVID-19 и ниските нива на ваксинация у нас е бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Ако човекът, който беше най-отпред, не бе открит антиваксър и в първото си послание като министър не беше казал, че има съмнение в качеството на ваксините, можеше„.

Така Ангелов отговори на въпрос за това дали е могло да се направи нещо повече за справянето с пандемията у нас пред bTV.

Аз не видях управление на COVID кризата, аз видях тичане след събитията. Те приеха план през месец юли, който не спазваха, който не приложиха и в един момент казаха, че е препоръчителен“, допълни депутатът.

Той отново коментира темата с частната болница в Казичене, за чието разрешително обвинява в лобизъм наследника си на министерския пост Стойчо Кацаров:

„Аз съм лобист. Лобирам за държавните болници и защитавам техния интерес. От трибуната на Народното събрание бившият здравен министър каза, че ще подпише заповедта за строеж на нова болница и ще ви кажа кое не е наред – аз съм извадил от действащата Национална здравна карта в България, че потребностите за легла за активно лечение в София е 8151 легла. През 2020 г. в София имаме 10 868, т.е. 2500 легла в повече, отколкото са изискванията, за да задоволим потребността на гражданите. Ако разкрием още една болница, ще станем 3 хиляди над здравната карта. Не съм против частните болници. Аз съм против разкриването на частни болници там, където няма нужда“, категоричен беше Ангелов.

И допълни:

„Нямаше свободни легла по здравна карта и бяха изпратени нови Съвети на директорите в „Лозенец“, „Александровска“ и „Пирогов“. Те освободиха необходимия брой легла, намалиха се леглата в тези лечебни заведения, съкратиха се лекари и се освободиха дейности от печелившите дейности, за да може на тази болница да ѝ бъде издадено разрешение“, добави още той.

Ангелов коментира още, че според доклад от проверка на Държавната финансова инспекция, назначена от настоящия финансов министър Асен Василев по времето, когато той е бил част от служебния кабинет, няма нанесени вреди на Александровска болница, както и нецелево разходвани средства.

Депутатът заяви още, че парламентарната група на ГЕРБ настоява за въвеждането на „зелен сертификат“ за достъп в парламента, защото е „отговорно, медицински издържано и логично“.

- реклама -