Костадин Ангелов, ГЕРБ, PCR тест, зелен сертификат, ваксинация, здраве, коронавирус
сн. БГНЕС

Костадин Ангелов алармира: „Зелен сертификат“ не може да се извади с антигенен тест. Кацаров лъже!

„Искам да кажа на гражданите – с антигенни тестове никой не може да си извади здравен сертификат по начина, по който е определен от ЕС. Изваждане на здравен сертификат става само с PCR тест. Министър Кацаров излъга гражданите, че с антигенен тест могат да си изкарат здравен сертификат. Не остана никакво съмнение, че министърът е некадърен и че лъже при всяко едно появяване по телевизията.“ Това каза по време на пресконференция в централата на ГЕРБ бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Той е категоричен, че мерките са закъснели и дискриминационни – защото у нас е ваксинирано по-малко от 25% от населението.

„При ниво на ваксинация под 25%, тази заповед е дискриминационно отношение към всички български граждани. Когато въвеждаш такъв на практика локдаун, по закон си длъжен да осигуриш алтернативно безплатно тестване на всички българи, които желаят да получат такъв сертификат само с PCR тест. Безплатните ваксини бяха осигурени от правителството на ГЕРБ, въпреки липсата на ваксини“, категоричен беше Ангелов.

Бившият здравен министър остро разкритикува друго предложение, лансирано от Стойчо Кацаров в интервю тази сутрин – за гласуване на изборите също да се изисква „зелен сертификат“.

„Тази сутрин той каза, че може да се помисли да се изисква зелен сертификат и за избори. Не, не може! Това е тежко и чудовищно погазване на Конституцията. Вече за това правителство стана ясно и за неговия архитект Румен Радев, че те не спазват Конституцията. Те погазват Конституцията. Имат намерение да ограничат правото на хората да гласуват със „зелен сертификат“, каза още Ангелов.

Той определи ваксинационната кампания като провал. Според него вината категорично е на президента Румен Радев:

„Само преди седмица Радев засипа с похвали Стойчо Кацаров и го поздрави за справянето с кризата. Темата за COVID-19 не съществуваше за Радев до вчера. Да сте чули президентът да постъпи държавнически като всички останали държавни глави – той да използва конституционното си право да се обърне към нацията и да защити ваксинацията или той се бори и за гласовете на антиваксърите? Радев да избере дали трябва да печели избори, или да спасява животи!“, призова Ангелов.

„В паниката и страха си вчера вечерта в 9 часа министър Кацаров забърка една много голяма каша – каша, която трудно може да бъде оправена. Собственикът на киното или сервитьорът може да поискат зелен сертификат. Тези, които искат здравен сертификат, не могат да изискват лични документи. Георги може да влезе със сертификата на Иван“, каза още Ангелов.

И допълни, че заповедта може само да влоши епидемичната ситуация:

„Тази заповед ще накара гражданите масово да се втурнат да си изкарват сертификат. Всички граждани с антигенни тестове- никой не може да си извади зелен сертификат по начина, по който е определен от ЕС. Възможност за издаване става само с PCR тест, т.е. Кацаров излъга гражданите, че могат да си изкарат“, добави той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ определи новата заповед на Стойчо Кацаров като грубо показване на правата на българите.

„Поведението на Стойчо Кацаров грубо газене на избора на всеки български гражданин да живее в свободна и демократична държава и груба злоупотреба с доверието на хората. Искаме оставката на Стойчо Кацаров, той отдавна не е легитимен здравен министър и не разбира значението на действията си“, каза Атанасова по време на пресконференцията.

Тя определи новите мерки като саботаж срещу бизнеса:

„Считаме, че при 20% ваксинационно покритие в България е абсолютен саботаж срещу бизнеса и хората да се въвежда зелен сертификат. Това е категорично нарушение на свободната воля на избора и нарушение на конституционни права. Правилна е реакцията на българските гражданите срещу това необмислено решение на проваления министър Кацаров и на кръстника на това правителство Румен Радев“, каза Атанасова.

И призова за връщане на „зелените коридори“ за ваксинация.

- реклама -