ваксинация, общинари, Сандански, ГЕРБ, декларация, проверка

Костадин Ангелов: Ако болницата в Сандански беше държавна, щях да освободя директора, но тя е общинска

Има нарушения в болницата в Сандански във връзка с имунизационния план. „Изпълнителният директор на болницата в Сандански не е спазил имунизационния план, не е осъществил достатъчно добра организация и координация. Болницата е общинска и министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в нея. Ако МЗ беше принципал на това лечебно заведение още днес щях да освободя изпълнителния директор.“ Това заяви здравният министър Костадин Ангелов.

На 9 януари са имунизирани 24 лица, които не са включени във фаза 1 от националния план за ваксиниране – медицински лица. 4 общински съветници, служители на общинска администрация Сандански, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение, става ясно от извършената проверка.

„По график ваксините е трябвало да бъдат поставени до 10 часа на 11 януари, имунизацията на лица извън списъка е извършена на 8-и и 9-и януари – в рамките на срок, по-малък от допустимия. Това означава, че е имало достатъчно време ваксините да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград.“, обясни министърът. Обяснението след като стана ясно, че са ваксинирани общински съветници беше, че медицински лица са се отказали от ваксинация в последния момент и се е наложило да ваксинират хора извън списъка, за да не бъдат изхвърлени останалите ваксини.

Проверка е извършена и в РЗИ- Благоевград. Там не са отчетени сериозни нарушения, за да бъде наказан директора. Здравният министър ще проведе разговор с него.

- реклама -