Ангелов, коронавирус, грип, Народно събрание
Снимка: БГНЕС

Костадин Ангелов: 33% от медиците са заявили желание да се ваксинират до 10 декември

Продължава набирането на желаещи сред лекарите, лекарите по дентална медицина, фармацевтите и помощник-фармацевтите, професионалистите по здравни грижи да се ваксинират срещу COVID-19.

Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

Към 10 декември, по данни на регионалните здравни инспекции, пожелалите да се ваксинират от тази група са 33.09 на сто.

Министерството на здравеопазването /МЗ/ няма да се превръща в търговски дистрибутор, нито ще убеждава гражданите за точно определен продукт, подчерта министър Ангелов. МЗ се ангажира всеки лекар да има пълна информация за ваксините, ще настоявам производителите да отговорят на всички въпроси, без да има премълчаване на информацията, добави той.

Информационната кампания все още не е започнала, кратките характеристики на ваксините не са ясни, посочи министър Ангелов, но увери, че МЗ осъзнава важността на предстоящата ваксинация и ще вложи всички усилия в успешното й национално провеждане.

Ние ще обясним на гражданите, че ваксинирането е пътят към спасението и пътят към прегръдките, ако щете, към нормалните човешки отношения, заяви Ангелов.

Работи се усилено и по изграждане на комуникационна стратегия, която да се основава на прозрачност, достоверност, своевременност и достъпност на информацията за ваксините и тяхното предстоящо прилагане.

„Подготвят се ключови послания до различни групи от обществото за разясняване на ползите от ваксинирането на индивидуално, групово, национално и глобално ниво, като се предвиждат различни платформи за разпространение на информацията според спецификата на различните професионални групи”, каза министърът.

- реклама -