аптеки ВАП, проверка, недостиг, медикаменти, лекарства, аптеки, болници

Костадин Ангелов: Всеки понеделник в аптеките ще има по 2000 опаковки нискомолекулярен хепарин

Всеки понеделник в аптечната мрежа за граждани ще се отпускат, по извършени предварителни споразумения с притежателите на разрешения, 2000 опаковки с по шест шприци, включително и за бременните жени. Пристигналите дози ще бъдат разпределени в цялата страна, в зависимост от нуждите и заявките на лечебните заведения. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той даде подробности за доставките на нискомолекулярен хепарин.

„Нискомолекулярният хепарин ще бъде използван за аптечната мрежа в лечебните заведения – за болничните аптеки. Както обещахме, това вече е факт. Имаме 150 000 шприци от 0.4 и около 150 000 – от 0.6 нискомолекулярен хепарин”, каза проф. Ангелов.

Министърът уточни, че благодарение на количествата целият болничен пазар ще бъде задоволен с необходимите бройки.

„Създали сме логистика за всички, които имат подадени заявки, да бъдат изпълнявани приоритетно. Има възможност за денонощна доставка с държавни автомобили”, допълни ресорният министър.

Проф. Ангелов беше категоричен, че към момента няма недостиг на медикаменти в лечебните заведения и по аптеките в страната.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов обяви, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19.

„Така ще има за всеки един човек. „Ремдесивир“ също има достатъчно“, подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

- реклама -