Хачим Тачи, Борисов, Косово, Сърбия

Косовският президент Хачим Тачи: Казах на Борисов, че сме готови за мир със Сърбия

„Уверих моя приятел Бойко Борисов, че Косово е готово да затвори страницата със сблъсъци със Сърбия“.

Това написа в собствения си профил във Фейсбук косовският президент Хашим Тачи и уточни, че разговорът с българския премиер е проведен по телефона.

„В този контекст за Косово и Сърбия е важно да постигнат обвързващ правен договор за нормализация и помирение. Уверих моя добър приятел, че ние в Косово сме готови да затворим страницата със сблъсъци със Сърбия и да имаме мир“, написа още Тачи.

Косовският президент отбеляза, че разговорът с българския премиер е проведен в навечерието на срещата ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София.

Според него „сегашният период е време за мир и сътрудничество и, че гражданите на Косово са европейци и тяхното поведение трябва да бъде точно такова“.

Тачи подчертава, че по време на разговора е говорил за значението и отличната възможност, която дава срещата на върха в София „да обясни европейския път за Косово и всички останали страни от Западните Балкани“.

„Основното условие за членство в ЕС преди изпълнение на критериите от Копенхаген, разбира се, се отнася до затварянето на всички открити въпроси между отделните държави в региона, които ще се присъединят към ЕС“, каза още той.

Коментарът на Тачи е придружен със снимка от визитата на Борисов в Прищина преди около две седмици.

- реклама -