Косовският парламент избра ново правителство, неговите приоритети са ЕС и НАТО

Косовският парламент избра ново правителство с премиер Рамуш Харадинай. За кабинета на Харадинай гласуваха 61 депутати, един се въздържа. Депутатите от крайнодясното движение „Самоопределение“ и Демократичният съюз на Косово напуснаха залата и не участваха в гласуването.

В речта си пред парламента Рамуш Харадинай обяви присъединяването на Косово към НАТО и ЕС като приоритети. Той посочи необходимостта от диалог със Сърбия. „Ще създадем Ново Косово. По-малко ще говорим, но повече ще работим.

Пред Вас прочетох правителствената програма. Отново Ви казвам: Имайте готовност за Ново Косово. Ще мобилизирам цялото правителство за да постигнем истинска държавност в Косово“, каза Харадинай и призова Движението „Самоопределение“ и Демократичният съюз на Косово да участват в работата на Народното събрание.

Новото правителство включва 21 министри и пет заместник-министри. Министерството на външните работи е поверено на лидера на „Алианс за ново Косово“ Беджет Пацоли, министър на Косовските сили за сигурност ще бъде Рустем Бериша.

Министерство на инфраструктурата ще се ръководи от Пал Лека, министър на вътрешните работи е Абдулселями Шкодра

Министерство на икономическото развитие се оглавява от Валдрин Лука, Министерство на околната среда – от Райхан Вуничи. Всички те представляват партията на Харадинай Алианс за бъдеще на Косово.

Партията на етническите сърби „Сръбска листа“ преди това подкрепяше Харадинай в замяна на три министерски поста.

Представителят на тази партия Иван Теодосиевич ще продължи да ръководи (както и в предишното правителство) Министерството на местното самоуправление. Далибор Евтич става министър по въпросите на общините и Ненад Рикало ще ръководи Министерството на земеделието.

- реклама -