Косово

Косово взе златен медал на първата си Олимпиада

Първо олимпийско злато за Косово. Джудистката Майлинда Келменди спечели първия исторически златен олимпийски медал за Косово. Това е първо участие на Косово в Олимпиада.

Келменди победи представителката на Италия Одета Джуфриди в категорията до 52 килограма. По този начин се превърна в първата олимпийска шампионка на най-младата балканска държава.

Рио-любимо място за Келменди

Рио се превръща в любимо място за 25-годишната джудистка от Косово. През 2013-a в бразилския град тя спечели първата от двете си световни титли. Златното момиче на джудото има и още три европейски титли в същата категория.

Косово и Албания

На предишната Олимпиада, Келменди се състезаваше за Албания и спечели бронзов медал. Сега тя бе знаменосец на делегацията от Косово и каза, че това е огромен момент за страната. „Дойдох тук за златото, но не мога да повярвам, че го спечелих. Хората в Косово ме считат за герой. Доказах, че дори и след войната, можеш да станеш шампион. Стига да го искаш достатъчно силно„, каза Келменди.

Косово обяви независимост през февруари 2008-а, като суверенитетът на републиката бе признат от повечето страни-членки на Европейския съюз и САЩ. Олимпийският комитет на страната бе учреден през 2014-а. През същата година Келменди беше обявена за номер едно в света във всички категории от президента на федерацията Мариус Визер и получи медал за заслуги от президента на Косово Атифете Яхяга.

- реклама -