Косово създава комисия, която да измери територията на страната

Властите в Прищина ще създадат специална комисия, чиято задача ще бъде да измери територията на цялата Република Косово, съобщава местният вестник „Експрес“, цитиран от македонски медии.

Решението идва, след като Косово не може да ратифицира споразумението за демаркация на границата с Черна гора заради несъгласието на опозицията и част от депутатите на управляващата коалиция, които обвиняват правителството, че отстъпва на своя западен съсед 8000 хектара от територията си.

Ратифицирането на този документ е едно от ключовите условия на ЕС за премахване на визите за Шенгенската зона на косовските граждани.

Комисията ще бъде съставена от представители на научните среди, на опозицията, гражданския сектор и на региона Пек, в който се намира тази част от границата, за която става въпрос. Предвидено е място в комисията да намерят и представители на силите на НАТО в Косово КФОР, мисията на ЕС в страната „Еулекс“ и посолството на САЩ.

Премиерът Иса Мустафа заяви, че целта е да се установи дали със споразумението Косово наистина ще загуби части от своята територия, в което се съмнява опозицията.

Очаква се комисията да завърши работата си до края на януари 2017 г.

- реклама -