Косово обвини в тероризъм радикалната опозиция

Властите в Косово съобщиха, че са задържали шестима радикали, заподозряни в нападението срещу парламента този месец.

На 4 август около 23:05 минути местно време бе извършено нападение срещу парламента откъм улицата „Агим Рамадани“. Нападението бе извършено с взривно устройство.

Нямаше жертви или ранени. На сградата и паркиралите наблизо коли бяха нанесени повреди и материални щети.

Полицията откри недалеч лек ръчен гранатомет и моторолер, подпален от бутилка със запалителна смес. Смята се, че те са принадлежали на нападателите.

Полицията обяви награда от 10 000 евро за информация относно извършителите.

„След подробно разследване на прокуратурата ние намерихме необходимите доказателства и извършихме обиски в шест обекта, където бе намерено оръжие. Прокуратурата има достатъчно доказателства за извършването на терористичен акт“, заяви прокурорът Абдурахман Ислями.

Представителят на полицията Люан Кека добави, че са открити собствениците на оръжията и на транспортното средство, оставено на местопрестъплението, а също съучастниците в неговото закупуване.

Всички задържани са активисти на опозиционното движение „Самоопределение“

Сред задържаните е говорителят на движението Фрашер Красничи и секретарят Дардан Моличай. При обиските на шестте обекта са открити карабина със снайпер, два автомата, два револвера, пистолет, множество патрони, а също мобилни телефони и лаптопи.

Парламентът на Косово е насрочил за 1 септември гласуване за ратифициране на споразумението по маркирането на държавната граница с Черна гора.

„Самоопределение“ и други представители на косовската радикална опозиция смятат, че Прищина отстъпва 8000 хектара от територията си на Подгорица и се обявява решително срещу споразумението. Организация, самообявила се за „Народноа албанска армия“.

По-рано този месец бе открит и обезвреден взрив на терасата на дома на депутата Мурат Мехе, който е председател на парламентарната комисията по маркирането на държавната граница между Косово и Черна гора.

Преди това няколко неизвестни лица хвърляха камъни срещу сградата на парламента.

zx620y348_2806613Вътре бе арестуван депутатът от „Самоопределение“ Дритон Чауши, който разпръсна сълзотворен газ, когато комисията по външна политика разглеждаше проектозакона за границата между двете съседни държави.

- реклама -