Косово изправено пред глад, след като със 100% мита обяви търговска война на Сърбия

Последиците от решението на Прищина да въведе мита от 100 процента върху внасяните от Сърбия стоки ще се видят по-късно, когато се изпразнят складовете, а тези мерки засягат особено силно малките магазини. Това съобщава сръбската държавна телевизия, цитирана от БТА.

В много селища в Косово вече поскъпнаха хлябът, брашното, олиото, маята, солта, захарта. Цената на хляба се повиши с 30 процента и е между 40 и 50 евроцента. След изпразването на складовете се очаква драстичен ръст на цените и в големите магазини.

Медиите в Прищина публикуваха видеозапис от Качаник, на който се вижда как албанци палят някои от най-разпространените сръбски стоки.

Косово вчера увеличи със 100 процента митата върху стоките, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина. Преди това Прищина бе въвела 10-процентни мита за сръбските стоки, което предизвика остра реакция от Белград.

Северната част на Косово, където живеят сърби, се снабдява със стоки, произведени в Сърбия. Наложените от косовското плравитевство мерки са сериозен удар по джобовете на жителите на Косово, а новите мита от 100 процента ще поставят сръбското население в много тежко положение, посочват анализатори.

На свиканото в сряда спешно заседание на Съвета за сигурност беше решено, че Сърбия няма да въвежда ответни мерки срещу Косово. Това съобщи лично сръбският президент Александър Вучич.

Александър Вучич, армия, ЕС, Сърбия, среща„Ние решихме, че няма да отговаряме на Прищина с аналогични мерки, защото искаме да бъдем отговорни и сериозни партньори. Няма да спираме техните камиони, техните пътници, няма да прекъсваме маршрутите на превоза на стоки“, каза той, като посочи, че косовското решение е де факто забрана на търговията.

В телевизионно обръщение по-рано Вучич каза, че последствията от това решение на Прищина са непредсказуеми и могат да доведат до катастрофа, ако не бъдат отменени. Той изрази надежда, че Европейският съюз ще направи всичко, за да накара Прищина да се държи рационално.

Правителството на Косово трябва незабавно да отмени решението за налагане на мита от 100% на стоки от Сърбия и БиХ. Това заяви оглавяващата дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

В изявлението се отбелязва, че решението на Косово „е явно нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна размяна на стоки (ЦЕФТА), както и в противоречие с духа на Споразумението за стабилизация и асоциация между ЕС и Косово.“

На призива на ЕС министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай днес отговори, че наложените мита ще останат в сила, докато Белград не признае Косово.

„В рамките на нашите правомощия, ние ще използваме всички права, които имаме, ще уважаваме себе си и тези, които ни уважават. Утвърдените мерки ще са перманентни, докато Сърбия не ни признае. Не е добре за Косово да страда, докато не бъде призната независимостта му“, заяви Харадинай пред парламента в Прищина. По неговите думи е невъзможно да бъде постигнато международно споразумение за взаимно признаване със сегашното отношение на Сърбия.

Министър-председателят поиска от бизнеса да не увеличава цените, защото такива решения ще доведат до много проблеми за него и Косово.

- реклама -