Кошмарът за тировете на Капитан – Андреево продължава – ВИДЕО

Продължава кошмарът със стотиците тежкотоварни автомобили, блокирани на границата ни с Турция. Стотици хладилни камиони чакат в момента от турската страна на ГКПП „Капитан Андреево“. Обработката на документите им отнема поне 2 дни.

Проблемът с преминаването на хладилните камиони през турско-българската граница започна след като държавата прекрати договора за наем на частната фирма, която стопанисва над 10 години лабораторията за изследване на пестициди и осъществява връзката между превозвачите и БАБХ.

В момента пробите пътуват до референтната лаборатория в София. Според заместник-министъра на земеделието Ивзн Христов от частната фирма саботират обработката на документите, според управителя на частната фирма се правят опити да му се отнеме бизнеса.

Проблемът с преминаването на хладилните камиони с плодове и зеленчуци от Турция към България ще бъде решен, обеща заместник-министъра. Все още обаче шофьорите и цялата продукция са блокирани на границата, като става само за хранителни продукти.

Вече има заявено желание от още 4 фирми, които да осъществяват връзката между превозвачите и Българската агенция за безопасност на храните. Лабораторията обаче ще бъде държавна. До оборудването й пробите ще пътуват до София и ще струват с 84 лева повече.

„Защото сме свидетели как се отнема един бизнес, виждате държавата какъв хаос създаде не може да го управлява този процес и очаквам до месец да се появи нова фирма“, каза управителят Васил Димитров пред БТВ.

От Министерството на земеделието вече са изпратили нотариална покана до частната фирма да освободи помещенията, защото според тях договорът за наем е нищожен.

Ответната страна обяви, че ще търси правата си в съда.

И докато административните неразбории текат, напрежението на ГКПП „Капитан – Андреево“ нараства.

https://youtube.com/shorts/9ol3skjH9oU?feature=share

 

 

 

 

 

 

- реклама -